Create an Account
8. februar 2024

Hvordan kan vi på en enkel måte i hverdagen lage mat basert på rene råvarer? Hva gjør egentlig den ultraprosesserte maten med oss?  Hvordan påvirkes fordøyelse og den psykiske helsen av stress, og hvordan roer vi ned?

 

Vi har laget et kurs som lærer deg å lage gode alternativer til den ultraprosesserte maten slik at du får en enklere hverdag. Sammen skal vi lage mat basert på rene råvarer, kjøtt og fisk og vegetariske retter*, i tillegg til at vi skal snakke om hvorfor og hvordan råvarene påvirker vår fysiske og psykiske helse. Det vi drikker er også viktig for helsen og vi skal lære om hvilken innvirkning ulike drikkevarer har på hjerne, fordøyelse og nervesystem.

 

I et helhetsperspektiv, handler ernæring og helse om mer enn mat. Langvarig stress påvirker både fordøyelse, fysisk og psykisk helse. Vi vil gjennom teori og praksis lære deg hvordan du kan roe ned nervesystemet og redusere det bevisste og ubevisste/skjulte stresset.

 

Temaer:

  • tarmbakteriene og hva som skjer når det blir ubalanse (dysbiose)
  • sammenhengen mellom tarmbakterier, fordøyelse, og mat – og fysisk og psykisk helse
  • hva den ultraprosesserte maten inneholder og ikke inneholder, og hvordan det påvirker oss. Visste du for eksempel at for mye potetgull eller chips kan føre til at tarmen ikke danner et viktig stoff som roer ned hjernen?
  • hvordan matinntaket har endret seg de siste hundre år og hvordan dette har påvirket energien i maten
  • Viktigheten av det vi drikker og hva vi kan drikke for å aktivere fordøyelsen og hjernen (det er ikke bare kaffe) og roer nervesystemet
  • Fasting og tidsbegrenset spising. Vi legger opp til ca.15 timer mellom siste måltid og det første dagen etter.
  • Konsekvensene av stress og hvordan vi kan redusere det
  • Teori og øvelser knyttet til autonome nervesystemet og vagusnerven

 

Hva skal vi lage:

  • melkesyregjærede grønnsaker
  • surdeigsgjæret brød og glutenfritt brød
  • ulike matretter med kjøtt fra gården, fisk fra havet og ulike grønnsaksretter
  • hjemmelaget pålegg som kjøttpålegg, leverpostei, majones og majonesbaserte salater, hjemmelaget syltetøy oa.

 

 *Vi lager også alternativer til allergier og intoleranser.

 

Ta med deg to rene glass med lokk, – et glass til surdeigsstarter og et glass på ca 1/2 liter med stor åpning slik at du får knyttneven nedi – f.eks  Norgesglass.

 

Påmelding til opaker@opaker.no innen den  27.mars. 

Pris: kr. 7.500 (introduksjonspris).
Dette inkluderer overnatting i dobbeltrom, alt av råvarer og måltider. Maks 12 deltakere. For å gjennomføre kurset er det et minimum på 8 deltakere. Dersom du har allergier, må du varsle om dette ved påmelding.

 

Kursansvarlig er Lise Skaalrud, Eva Fjeldstad og Kjersti Rinde Omsted

 

Lise Skaalerud er utdannet kokk med videreutdanning på kjøkkensjeflinjen
ved Norsk hotellhøgskole og bedriftsøkonomi BI.
Hun har sammenlagt jobbet 12 år innen hotell og restaurant
i Norge og har i tillegg jobbet ved fransk restaurant utenfor Lyon.
Lise studerte fransk ved UIO. Hun har erfaring fra både
klassisk kjøkken, vegetar og vegansk mat.
Lise er også utdannet massør, healer og NLP coach
og har sammenlagt bodd ca 20 år i utlandet,
samt foretatt lengere reiser i utlandet av åndelig karakter.

 

 

 

Eva Fjeldstad har vært opptatt av sammenhengen mellom
mat og helse i snart 40 år. Siden 2005 har hun arbeidet med fysiske og psykiske fordøyelsesrelaterte helseproblemer.
Hun har skrevet to bøker om temaet: «Takk for Maten?»
og «Takk for maten!» og driver nå utstrakt
kurs- og foredragsvirksomhet.
Hun har også laget nettkurs om tarmhelse.

Eva har undervist terapeuter i testanalyser av forsinket matvareallergi og har forelest ved Tunsberg Medisinske Skole, Biopatutdanningen. Hun er også sosionom, har lederutdanning fra BI, og hun hadde ulike lederstillinger i Kriminalomsorgen i over 20 år før hun begynte å studere medisin og utdannet seg til homeopat.

 

Kjersti Rinde Omsted har bakgrunnen som bioingeniør, lang erfaring med mat/kosthold, matproduksjon, og er veileder i mestringsmedisin.
Hun driver sammen med mannen sin gårdene Bjerke og Opaker Gård i Solør. Her drives det regenerativt jordbruk, og etter mange år med regenerering av økosystem inkluderer de nå også menneskene i regenereringen.
Kjersti vil lære oss de tibetanske ritene under oppholdet. Hun tilbyr også enhetsterapi/mestringsmedisin.
Mestringsmedisin er en helhetlig tilnærming til helse som omfatter regulering av det autonome nervesystemet, trening, avspenning, ernæring og sansestimulering, arbeid med tanker og følelser og indre verdier. Grunnsyntesen er behandling av hele mennesket, -kropp, sinn, ånd via energi (energimedisin), og bygger på hjelp til selvhjelp.

13. desember 2023

⭐LUSSEKATTER⭐

Etter ønske fra mange deler vi oppskriften vår på lussekatter bakt med eget urkorn og meieriprodukter fra Rørosmeieriet.

Til 25 lussekatter trenger du:
200 g smør smeltet
7 dl økologisk helmelk
1 kg siktet spelt/ bakemiks spelt og emmer
25 g gjær (fersk eller tørr)
1 g safran eller 1 ts gurkemeie
2 dl honning eller rårørsukker
1 ts rent salt
2 ts kardemomme
Økologiske rosiner til pynt

Slik gjør du:

Smelt smør i en kjele. Tilsett melk, og la det tempereres til 37 grader.
Bland alt det tørre i en bakebolle, og elt sammen deigen. Bruker du bakemaskin så elt på lav hastighet. Hvis deigen er klissete så tilsettes litt mer mel. Elt til deigen er god å jobbe med.
Legg et klede/plast over bakebollen, og sett til heving i 1,5 time.

Når deigen er hevet veltes deigen ut på bakebordet, og deles i passe evner. Rull evnene ut til pølser, form til lussekatter, og pynt med rosiner.

La lussekattene etterheve på et stekebrett i en times tid, pensle med pisket egg, og stek på 200 grader i ca 15 min.

💫Nyt dine nystekte lussekatter, og lag deg en fin Lucia💫

 

Trenger du mel til bakingen så finner du mye godt i nettbutikken. 

24. november 2023

Matprisen løfter fram og hedrer bønder, kokker og mennesker som bryr seg om bærekraftige måltider. Dette gjør vi fordi måten vi produserer maten vår på, og det vi spiser, kan være nøkkelen til å møte miljø- og klimautfordringene i vår tid. Vår matproduksjon må endres for å minske ressursbruken, og for å ta vare på det viktige jordlivet og sikre lokale kretsløp. Matprisen samler hele næringskjeden i matbransjen med utgangspunkt i tematikker knyttet til bærekraft og økologi.

 

 

Film: Heia Folk

Til grunn for Matprisen ligger konseptet Et bærekraftig måltid, og gjennom prisutdelingen skal vi hedre enkeltmennesker og virksomheter som bryr seg og som bidrar til at det serveres flere bærekraftige måltider.

Bærekraftige måltider er;

  • Laget fra bunnen av
  • Med fokus på grønnsaker, belgvekster og korn
  • Sesongbasert
  • Med bevisste valg av kjøtt og sjømat
  • Med fokus på å redusere matsvinn
  • Med økologiske råvarer

Matprisen ble etablert i 2014. Matprisen eies av Debio.

I år var vi nominert sammen med Delås Gård og Asia til Debioprisen.

 

Kriterier Debioprisen

  • En aktør som strekker seg langt i sitt arbeid innen økologisk produksjon, foredling og servering 
  • Bruker aktivt Ø-merket og/eller Debios valørmerker i sin formidling og kommunikasjon 
  • Formidler aktivt kunnskap og inspirasjon rundt økologisk matproduksjon 

Økologi er sentralt for utdeling av Debioprisen, og er det noe årets vinner gjør, er det å dele sitt syn på hvordan man kan revitalisere lokale kretsløp og skape en sunn matjord. Årets vinner kjennetegnes av en omtanke for hele mennesket, og de ser at skal man skape noe må det gjøres sammen med andre. Ved raust og åpent å dele av sin innsikt og være gode forbilder for sin måte å drive på, gjør vinneren flere i stand til å forstå nye sammenhenger og kunne ta informerte valg. Landbruket er en levende del av vårt samfunn, og det er i alle høyeste grad årets vinner et eksempel på. Årets vinner er Opaker gård!

 

Tusen takk for alle gratulasjoner, hyggelig meldinger, telefoner, og blomsterhilsner i anledning utmerkelsen. Det setter vi utrolig stor pris på. Dette er en utmerkelse til alle som har vært, og er, med på reisen vi har gjort. Veien er så vidt påbegynt, og vi gleder oss til veien videre.

 

 

Bakgrunnsbilde referanser
5. november 2023

Skjønnhet. Stillhet. Sjelero. Det er hva du kommer i berøring med på denne stillhetsretreaten. Omgivelsene på Opaker Gårdshotel er skreddersydd for å trekke seg tilbake fra en hektisk hverdag. I de vakre rommene på gården kan du sove godt og nyte din alene-tid. Øko-gården serverer utsøkte måltider med egne og lokale produkter: frokost, varm lunsj og middag. Langhelgen er en unik mulighet til å ‘logge av’ fra din hektiske hverdag, lade batteriene og lære mer om ditt indre territorium.

 

Forfatter og journalist Kristin Flood introduserer temaet stillhet gjennom en enkel, men grundig undervisning og gir deltakerne en større forståelse av hvordan stillhet kan være et verktøy for større selvforståelse. Gjennom en kombinasjon av meditasjon, øvelser, fysisk bevegelse, skriving og egen tid erfarer deltakerne hvordan stillheten åpner opp noe autentisk og naturlig. Torsdag kveld går deltakerne inn i stillhet som varer til søndag morgen. Alle måltider og samvær er i taushet.

 

Om Kristin Flood

Kristin Flood, mangeårig journalist for Aftenposten i Italia, reiste selv på sine første stillhetsretreater på 1980- og 90-tallet da hun begynte å meditere regelmessig. I mer enn 15 år har hun holdt stillehetsretreater på et kloster i Italia og de siste årene i Norge. I tillegg holder hun skrivekursene ‘Skriv deg innover’ i flere land og pilegrimsvandringer i Assisi. Hun er kjent fra sine bøker om personlig utvikling, bl.a. ‘Amor Fati’ (Cappelen, 2002), en av de første bøkene i Norge om oppmerksomhet og kunsten å være til stede og ‘Rom for stillhet’ (Cappelen, 2005). Boken ‘Nærvær’ kom i 2015 og i 2021 ga hun ut ‘Dantes Inferno’, en folkelig gjenfortelling av det verdenskjente verket. Kristin er også en aktiv foredragsholder og har utgitt en lydserie med meditasjonsøvelser ‘Yoga for sinnet’. Hun har vært bosatt i Venezia i 33 år der hun organiserer byvandringer og eventer for nordmenn.

 

Påmelding.

Frist for påmelding 1. februar 2024. Kursavgift kr 3850,-
Opphold og kurs betales separat.

For informasjon og påmelding kontakt produsent Annette Marcussen; adsm@online.no

Opaker Gårdshotel, 3 overnattinger inkl. fullpensjon.

  • Tomannsrom (pr pers): Kr 3150,-
  • Enkeltrom: Kr 4500,- (anbefales siden vi skal være i stillhet)

    For booking av rom på Opaker Gårdshotell send e-post til Kjersti  opaker@opaker.no 

 

Timeplan for stilleretreatet:

TORSDAG
Kl.18.00: Introduksjon
Kl.19.00: Middag
Kl.20.00: Inn i stillhet, skritt for skritt.

FREDAG
Kl.08.30: Morgenmeditasjon.
Kl.09.00: Frokost.
Kl.10.00: Undervisning, øvelser og skriving.
Kl.12.00: Meditasjon
Kl.13.00: Lunsj.
Kl.14.00: Egen tid.
Kl.16.00: Undervisning, selvutforskningsøvelser, meditasjon.
Kl.18.00: Middag
Kl.20.00: Kveldssamling
Kl.21.30: Avslutning

LØRDAG
Kl.08.30: Morgenmeditasjon.
Kl.09.00: Frokost.
Kl.10.00: Undervisning, øvelser og skriving.
Kl.12.00: Meditasjon
Kl.13.00: Lunsj.
Kl.14.00: Egen tid.
Kl.16.00: Undervisning, selvutforskningsøvelser, meditasjon.
Kl.18.00: Middag.
Kl.20.00: Kveldssamling.
Kl.21.30: Avslutning.

SØNDAG
Kl.08.30: Morgenmeditasjon.
Kl.09.00: Frokost.
Utsjekk før 13.00
Kl.10.00: Undervisning, øvelser og skriving.
Kl.11.00: Ut av stillheten, skritt for skritt.
Kl.13.00: Lunsj
Kl.14.00: Broen tilbake til hverdagen.
Kl.16.00: Avslutning.

Velkommen til en smak av Opaker i stillhet sammen med Kristin Flood.

3. november 2023

Det er med stor glede og stolthet vi deler nyheten om at vi er en av tre nominerte til Debioprisen.  Prisen deles ut på Sentralen den 13. november og er den tiende utgaven av Matprisen. Mange års arbeid med omleggingen av driften, tusentalls av timer, en masse ressurser, jobben med å finne dyktige fagfolk, og en masse nylæring og kunnskapsøkning, setter spor.

Matprisen har siden 2014 løftet frem og hedret bønder, kokker og andre aktører som bryr seg om bærekraftige måltider. Nøkkelen til å møte klima- og miljøutfordringene i vår tid ligger blant annet i måten vi lager maten vår på. Matprisen er for dem som tar vare på det viktige jordlivet og sikrer lokale kretsløp; de som ønsker å endre vårt matsystem i en bærekraftig retning. De 21 nominerte er personer og virksomheter som på ulikt vis peker ut mer farbare ruter fra sin del av verdikjeden.

 

Kriteriene for Debioprisen:

  • En aktør som strekker seg langt i sitt arbeid innen økologisk produksjon,
    foredling og servering
  • Bruker aktivt Ø-merket og/eller Debios valørmerker i sin formidling og kommunikasjon 
  • Formidler aktivt kunnskap og inspirasjon rundt økologisk matproduksjon

 

Juryens begrunnelse for nominasjonen:
Fra jord til bord, på Opaker er veien kort. Med både gårds- og hotelldrift har Kjersti og Arne Wilhelm flere bein å stå på. De er sjuende generasjon på gården, men de valgte å gjøre det på eget vis: Økologisk og regenerativ produksjon av grasfôra storfe, sau, høner, urkorn, juletrær, andelsgård og altså gårdshotell. Kretsløpstenkningen står sterkt, og de samarbeider med alle som kan bidra til å gjøre gården til en robust helhet. De er brobyggere for hele landbruket som en integrert del av hele samfunnet. Formidling er sentralt for deres drift, enten som inspirasjonsbønder i Landbrukets Økoløft, som hotellverter eller gjennom samarbeid med høgskoler og forskningsinstitutter.

 

Vi gleder oss stor over å være en del av denne fantastiske gjengen med Kolonihagen, Non Dos, Pål Karlsen, Norges sopp- og nyttevekstforbund, Arakataka, Hardanger Fjord Lodge, Til Elise fra Marius, ASK Spekehus, FAR Seafood, Solhatt, Maja Skogstad og Susann Stave i Barnematbyen, Marit Kolby, Tor Jacob Solberg, Dagens, Matfra.no, Oda, Asia Restaurant, Delås gård, Coor, Hurtigruten, og UiO-seksjon for innkjøp.



24. september 2023

Unn deg selv noen avslappende dager i rolige naturskjønne omgivelser.
Enten du trenger noen dager avkobling eller ønsker å flytte hjemmekontoret ditt, er Opaker et godt sted å være.

 

Vi byr på:

  • Ureist ren mat fra gården
  • Yoga
  • Sosialt fellesskap
  • Vakker natur og skogens ro
  • Mulighet for hjemmekontor

Pris kr. 950 natt i dobbeltrom inkl enkel frokost og middag. Enkeltromstillegg kr. 400/natt.
Minimum opphold to netter. Ved bestilling av flere netter tilbys noe rabatt.

For reservasjon og spørsmål kontakt Oda på oda@opaker.no

Velkommen til en smak av Opaker!

9. desember 2021

Leter du etter gave til den matglade?  Ureist mat fra Opaker
Vi har et godt utvalg matgaver av vårt økologiske
urkornmel, langtidsmørnet grasfora storfe, lam, og elg.
Ta kontakt med oss om du ønsker et gavekort.
Vi lager gavekort eller pakker matgaver som passer deg.
Kanskje kan det passe med et gavekort på:

  • mel av urkorn av emmer og spelt
  • surdeig
  • langtidsmørnet storfekjøtt
  • lammekjøtt
  • elg
  • matkurs
  • eller ureiste middager

Se gjerne nettbutikken vår for utvalg.

Ta kontakt med oss på opaker@opaker.no så ordner vi det du ønsker.

18. mars 2021

Surdeigsbakst er blitt mer og mer populært de siste årene, men baking med surdeig er absolutt ikke noe nytt fenomen.
Surdeig lages ved å blande mel og vann, og hvis denne blandingen står en stund vil det naturlig starte en fermenteringsprosess (en slags gjæring). Denne gjæringsprosessen skjer ved hjelp av små levende organismer som finnes naturlig i kornet og lufta.

 

Det er først og fremst to typer organismer, melkesyrebakterier og gjær, som lever i en symbiose i surdeigskulturen. Surdeigen er rett og slett et lite og velfungerende økosystem fullt av liv.
Mikrobiologiske studier har påvist over 50 ulike arter av melkesyrebakterier i surdeig, der de fleste tilhører slekten Lactobacillus. Melkesyrebakterier som Lactobacillus er også viktige i produksjonen av andre matvarer som ost, yoghurt og surkål. Ikke minst er de en naturlig del av vår tarmflora.

 

Ved å bake med surdeig starter en nedbrytningsprosess av både gluten, fytinsyre, og andre tungtfordøyelige stoffer i kornet. Det gjør jobben for magen vår enklere, og de fleste opplever surdeigsbrød som lett fordøyelig. I tillegg øker surdeigen tilgjengeligheten av mineraler og andre næringsstoffer, slik at de lettere kan tas opp fra tarmen.

Surdeigsbakst gir: Surdeigsbakst

-mindre blodsukkersvingninger da det har lavere glykemisk indeks

-metter bedre

-øker tilgjengeligheten av mineraler ved å bryte ned fytinsyren

-lettere fordøyelse da tungt fordøyelige karbohydrater og proteiner delvis brytes ned av melkesyrebakteriene

-bedret holdbarhet

 

Tradisjonen har en lang historie som antas å kunne datere helt tilbake til jordbrukets opprinnelse i området øst for Middelhavet, for ca. 11.000 år siden.

Brød og annen bakst laget med surdeig har lang holdbarhet, er lett å fordøye og har et høyt næringsinnhold. Vin vinn på mange områder.

 

Hvordan ta vare på surdeigsstarteren?

 

Baker du en gang hver uke, eller annen hver uke, kan det være lurt å oppbevare surdeigsstarteren i kjøleskapet. Ta starteren ut i romtemperatur 1 døgn før du skal bake. Den er klar når den «bobler av glede». Du kan også bruke «flytetesten». Ta ut en ss surdeigsstarter og se om denne flyter på vann. Det er et godt tegn på at den er bakeklar.

 

For å ta vare på starteren, mater du ukentlig:
Finn et rent glass med lokk. Tilsett 1 dl vann i glasset, 2-3 ss surdeigsstarter, og rør inn 1-1,5 dl mel til en grøtet masse. Sett på lokk, og plasser i kjøleskapet.

 

Dersom du ønsker en starter som setter raskt fart på bakeprosessen kan du lage en liten fordeig av 2 dl vann, 3 ss surdeigsstarter og mel. Dette rører du sammen til en grøtet masse, og lar står på benken til den bobler godt. Da tilsettes ønsket mengde vann og mel, og du baker som ønsket.

Skulle starteren skille seg så rør den godt sammen, og ta over 2-3 ss i et nytt glass som du tilsetter 1 dl vann, og rører inn mel til en grøtet masse.

Husk alltid å ta av litt starter som du setter i kjøleskapet for neste baking. Vil du være helt sikker kan du fryse ned et lite glass starter.

 

Får du surdeigsstarter til overs når du mater starteren eller baker, så er det en super gave å gi til en venn

Lykke til med surdeigsbaksten.

13. november 2020

Mange år og arbeidstimer er gått siden vi tok beslutningen om å starte med økologisk produksjon av urkorn, og nå kan vi endelig glede oss over å kunne bake med mel fra egen åker. Det var med stor glede og stolthet vi kunne motta de første melposene med spelt fra mølla.

 

 

«Økologisk landbruk skal opprettholde og fremme helsa til jord, planter, dyr, mennesker og jordkloden som en udelelig helhet».

 

I 2017 startet prosessen med oppformering av eget såkorn av økologisk urkorn. Etter mange år med konvensjonell såkornproduksjon var kompetansen godt ivaretatt hva gjaldt såkorn, og nå skulle dette testes ut med økologisk dyrking. For å kunne godkjennes som økologisk produsent av grønt krever det to år med karens, dvs. produksjonen foregår som om det skulle være økologisk (uten kunstgjødsel og plantevern), men betalingen for varen er konvensjonell. Det vil si at det krever både store investeringer og innsats. En ny produksjonsform skal læres, noe som er ressurskrevende, og når jordfruktbarheten skal bygges opp igjen med mer jordliv, organisk materiale, bedre jordstruktur og næringsgrunnlag er dette også tidkrevende, og man må også forvente en avlingsnedgang, som resulterer i lavere inntekter.  Er dette årsaken til at så mange kvier seg for å legge om til økologisk?

Hva er så urkorn og hvorfor vil vi produsere dette?

Urkorn er en samlebetegnelse på gamle kornarter, blant annet enkorn, emmer og spelt (hvetesorter).  Kornet vi i dag benytter er videreutviklet gjennom århundrer for å kunne gi størst mulig avlinger og best mulig matkorn, samt enklest mulig melproduksjon.

Mel fra urkorn har ofte en litt annen og mer konsentrert smak enn vanlig mel. Både enkorn og emmer har en litt nøtteaktig smak, emmer mer enn enkorn.

 

ENKORN

Enkornets næringsinnhold har vist seg å være radikalt annerledes enn de konvensjonelle moderne hvetesortene.  Proteininnholdet i enkorn er høyere enn i noen annen hvetetype, men enkorn har en annen sammensetning av protein enn de andre hvetesortene. Enkorn har en høyere andel glutenin i forhold til gliadin, og gliadinvarianten i enkorn mangler de genene som folk som ikke tåler vanlig hvete ofte reagerer på. Dette betyr at mange som reagerer på vanlig hvete kan tåle enkorn. Sammenliknet med de konvensjonelle moderne hvetesortene har enkorn tre til fire ganger mer betakaroten, dobbelt så mye vitamin A, og fire ganger så mye av antioksidantene lutein og riboflavin.

Enkorn er det opprinnelige hvetekornet og viltvoksende enkorn ble svært tidlig benyttet som mat. Enkorn er trolig verdens eldste kornsort, og er opprinnelsen for alle andre kjente sorter av emmer, spelt og hvete. Vill enkorn ble høstet allerede flere tusen år f.Kr. Kultivert enkorn var mye brukt fram til midten av bronsealderen, da emmer tok over.

 

EMMER

Etter enkorn kom emmer og etter det spelt. Den oppstod som en krysning mellom enkorn og gressarten geitøye.  Emmer har en nøtteaktig aroma, og gir et relativt mørkt brød. Det egner seg godt både til grovt brød, mørdeiger, søt gjærbakst og kaker. Emmer tåles godt av folk flest, og blir ofte brukt av mennesker med fordøyelsesproblemer, hveteintoleranse / glutenintoleranse.
Emmer er en svært næringsrik kornart. Dette kornet er rikt på fiber, og har et mykt gluten. Det er, i likhet med enkorn, et hardt korn som trenger forholdsvis lang hevetid, og egner seg derfor svært godt til gamle bakemetoder som kaldheving og surdeig.

 

SPELT

Denne sorten oppstod som en naturlig krysning av emmer, og er den tredje eldste kornsorten vi kjenner til i hveteslekten. Spelt har blitt veldig populært på grunn av god smakelighet, mykere gluten og et lavere innhold av tungtfordøyelige karbohydrater (fruktaner). Mange opplevelser å tåle spelt bedre enn vanlig hvete. Spelt har et høyt innhold av bl.a. jern, protein, enumettede fettsyrer, fiber og mineraler som kalsium, fosfor, magnesium og sink. Bakeegenskapene i spelt er gode, og kan erstatte den moderne hveten.

I dag kan man få kjøpt mel fra alle tre urhvetekornsorter. Proteinet i melet, glutenet, er annerledes i enkorn, emmer og spelt enn det man finner i vanlig hvetemel. Enkorn, emmer og spelt, er svakere på gluten og rik på næring i forhold til den moderne hveten. Urkorn har også mindre stivelse enn moderne hvete.
Urkorn har absolutt sine gode helsefordeler, og dette er hovedårsaken til at vi startet denne produksjonen. Kornet har også gjennom naturlig evolusjon fått utvikle seg gjennom tusenvis av år på lag med naturen i vær og vind, regn og tørket. Vi har fått tydelige bekreftelser på at dette er kornsorter som klarer seg godt både i tørke og med mye fuktighet. Urkornet har et godt utviklet rotsystem, og under tørkesommeren 2018 var dette noe som virkelig kom godt med. Mens havreåkeren vår var tynn og dårlig, stor urkornet skikkelig fint. Samme resultat har vi sett med mye regn,- urkornet klarer seg godt og viser sin robusthet. Det er virkelig fascinerende å se hvordan naturen utvikler sorter som tilpasser seg så ulike forhold.

Urkornet vårt males på Økologisk spesialkorn, og selges direkte fra gården og i ulike rekoringer. Vil du vite mer så send oss en mail.

 

Tilbake til toppen