Create an Account
9. mars 2024

Medisinhjulet «Den Hellige Sirkel» har vært benyttet i mange tusen år som ett redskap for å navigere i livsprosesser. Alt liv er basert på hellig geometri, og spesielle geometriske figurer kommuniserer med hverandre uavhengig av avstand. Dette er ofte en svært berikende form for kommunikasjon og relasjon til naturens naturlige visdom og veiledning, som også ER en del av oss selv.

 

«I det øyeblikket vi tar et oppriktig valg med å gå inn i det, så fanger alt liv i fauna og flora opp denne intensjonen og begynner å gi oss tegn og veiledning i en løsningsorientert prosess i det vi personlig jobber med til vi har fått integrert innsikten, retningen og løsningen ut av «problemet».»

 

Det er derfor viktig at vi bruker medisinhjulet som en arena for å oppriktig konfrontere oss selv, dersom det finnes ett indre ønske og behov for å gjøre endringer i eget liv. Medisinhjulet består av 20 steiner som hver har sin helt bestemte plassering og hensikt. Steinene danner en ytre sirkel, 4 akser og ett indre origo. Medisinhjulet har tilknytning til alle 4 himmelretninger, elementene, samt himmel og jord. Hjulet er sentrert i vårt autentiske senter av oss selv. Bruken av medisinhjulet er knyttet til mange folkegrupper rundt omkring på vår jord. Det finnes blant tibetanere, samer, inuitter, indianere og hos mange andre kulturer.

 

Kursholder Richard Kolberg har selv benyttet
dette som ett aktivt verktøy over mange år i eget liv,
og har vært elev hos Leif Havik og lært hans formidling
av denne kunnskapen over 15 år. Tiden er nå moden
for å føre denne kunnskapen videre. Se gjerne mer på om medisinhjulet.

 

Det finnes mange varianter av medisinhjulet. Mange eldgamle kulturerbygde steinstrukturer som hellig arkitektur, og indianerne var ikke annerledes.
De konstruerte Medicine Wheels ved å lage mønsteret på bakken med nøye arrangerte steiner. Blant Inuittene hadde et medisinhjul navnet Inukshuk, mens det for andre indianere nevnes som Tuksin, som oversatt betyr noe slikt som «Fra alle sider, ett lite merke av stein for å huske».
Noen av disse kan fortsatt finnes i gressletter i Canada, som i Alberta og Saskatchewan, samt noen regioner i USA, spesielt ved Bighorn-fjellenei Wyoming, og også faktisk 2 – 3000 år gamle spor her i Norge. Arkeologer mener att medisinhjulet oppsto i den sene forhistoriske perioden, da noen av hjulene er datert til rundt 4000 f.Kr.

 

~Hjertelig velkommen til en innføring i medisinhjulet ~

 

Info og påmelding:

Todagers kurs (10.00.17:00)  inkl lunsj begge dager  kr. 1750 per person.
Maks 9 deltakere. 

Overnatting i dobbeltrom inkl frokost kr. 950. Enkeltromstillegg kr. 450.
Middag lørdag kveld kan bestilles ved påmelding. 
Maten vi serverer er basert på ureiste økologiske råvarer fra gården kombinert med andre lokale råvarer.  

Påmelding innen den 1.mai sendes opaker@opaker.no  

 

Kursholder Richard Kolberg

Richard har i mer enn 15 år vært elev hos Leif Havik i hans formidling av Medisinhjulet. Her formidles en gammel indiansk filosofi som bruks som et «kart» for lettere å navigere gjennom livsprosesser. Etter avtale med Havik har Richard fått tillatelse til å holde kurs i medisinhjulet.
Han har studert Enhetsterapi og Mestringsmedisin ved Senter for Livshjelp. Dette er en utdanningen som har gitt ham svært mange nyttige og viktige verktøy for hvordan vi kan bygge varig mestring og helse over tid. Du kan lese mer om innholdet i utdanningen her.
Richard beskrives som en nærværende, tålmodig, utholdende, lyttende person med god vilje, og som kommer i god dialog og relasjon med  mennesker.

Bakgrunnsbilde referanser
5. november 2023

Skjønnhet. Stillhet. Sjelero. Det er hva du kommer i berøring med på denne stillhetsretreaten. Omgivelsene på Opaker Gårdshotel er skreddersydd for å trekke seg tilbake fra en hektisk hverdag. I de vakre rommene på gården kan du sove godt og nyte din alene-tid. Øko-gården serverer utsøkte måltider med egne og lokale produkter: frokost, varm lunsj og middag. Langhelgen er en unik mulighet til å ‘logge av’ fra din hektiske hverdag, lade batteriene og lære mer om ditt indre territorium.

 

Forfatter og journalist Kristin Flood introduserer temaet stillhet gjennom en enkel, men grundig undervisning og gir deltakerne en større forståelse av hvordan stillhet kan være et verktøy for større selvforståelse. Gjennom en kombinasjon av meditasjon, øvelser, fysisk bevegelse, skriving og egen tid erfarer deltakerne hvordan stillheten åpner opp noe autentisk og naturlig. Torsdag kveld går deltakerne inn i stillhet som varer til søndag morgen. Alle måltider og samvær er i taushet.

 

Om Kristin Flood

Kristin Flood, mangeårig journalist for Aftenposten i Italia, reiste selv på sine første stillhetsretreater på 1980- og 90-tallet da hun begynte å meditere regelmessig. I mer enn 15 år har hun holdt stillehetsretreater på et kloster i Italia og de siste årene i Norge. I tillegg holder hun skrivekursene ‘Skriv deg innover’ i flere land og pilegrimsvandringer i Assisi. Hun er kjent fra sine bøker om personlig utvikling, bl.a. ‘Amor Fati’ (Cappelen, 2002), en av de første bøkene i Norge om oppmerksomhet og kunsten å være til stede og ‘Rom for stillhet’ (Cappelen, 2005). Boken ‘Nærvær’ kom i 2015 og i 2021 ga hun ut ‘Dantes Inferno’, en folkelig gjenfortelling av det verdenskjente verket. Kristin er også en aktiv foredragsholder og har utgitt en lydserie med meditasjonsøvelser ‘Yoga for sinnet’. Hun har vært bosatt i Venezia i 33 år der hun organiserer byvandringer og eventer for nordmenn.

 

Påmelding.

Frist for påmelding 1. februar 2024. Kursavgift kr 3850,-
Opphold og kurs betales separat.

For informasjon og påmelding kontakt produsent Annette Marcussen; adsm@online.no

Opaker Gårdshotel, 3 overnattinger inkl. fullpensjon.

  • Tomannsrom (pr pers): Kr 3150,-
  • Enkeltrom: Kr 4500,- (anbefales siden vi skal være i stillhet)

    For booking av rom på Opaker Gårdshotell send e-post til Kjersti  opaker@opaker.no 

 

Timeplan for stilleretreatet:

TORSDAG
Kl.18.00: Introduksjon
Kl.19.00: Middag
Kl.20.00: Inn i stillhet, skritt for skritt.

FREDAG
Kl.08.30: Morgenmeditasjon.
Kl.09.00: Frokost.
Kl.10.00: Undervisning, øvelser og skriving.
Kl.12.00: Meditasjon
Kl.13.00: Lunsj.
Kl.14.00: Egen tid.
Kl.16.00: Undervisning, selvutforskningsøvelser, meditasjon.
Kl.18.00: Middag
Kl.20.00: Kveldssamling
Kl.21.30: Avslutning

LØRDAG
Kl.08.30: Morgenmeditasjon.
Kl.09.00: Frokost.
Kl.10.00: Undervisning, øvelser og skriving.
Kl.12.00: Meditasjon
Kl.13.00: Lunsj.
Kl.14.00: Egen tid.
Kl.16.00: Undervisning, selvutforskningsøvelser, meditasjon.
Kl.18.00: Middag.
Kl.20.00: Kveldssamling.
Kl.21.30: Avslutning.

SØNDAG
Kl.08.30: Morgenmeditasjon.
Kl.09.00: Frokost.
Utsjekk før 13.00
Kl.10.00: Undervisning, øvelser og skriving.
Kl.11.00: Ut av stillheten, skritt for skritt.
Kl.13.00: Lunsj
Kl.14.00: Broen tilbake til hverdagen.
Kl.16.00: Avslutning.

Velkommen til en smak av Opaker i stillhet sammen med Kristin Flood.

3. november 2023

Det er med stor glede og stolthet vi deler nyheten om at vi er en av tre nominerte til Debioprisen.  Prisen deles ut på Sentralen den 13. november og er den tiende utgaven av Matprisen. Mange års arbeid med omleggingen av driften, tusentalls av timer, en masse ressurser, jobben med å finne dyktige fagfolk, og en masse nylæring og kunnskapsøkning, setter spor.

Matprisen har siden 2014 løftet frem og hedret bønder, kokker og andre aktører som bryr seg om bærekraftige måltider. Nøkkelen til å møte klima- og miljøutfordringene i vår tid ligger blant annet i måten vi lager maten vår på. Matprisen er for dem som tar vare på det viktige jordlivet og sikrer lokale kretsløp; de som ønsker å endre vårt matsystem i en bærekraftig retning. De 21 nominerte er personer og virksomheter som på ulikt vis peker ut mer farbare ruter fra sin del av verdikjeden.

 

Kriteriene for Debioprisen:

  • En aktør som strekker seg langt i sitt arbeid innen økologisk produksjon,
    foredling og servering
  • Bruker aktivt Ø-merket og/eller Debios valørmerker i sin formidling og kommunikasjon 
  • Formidler aktivt kunnskap og inspirasjon rundt økologisk matproduksjon

 

Juryens begrunnelse for nominasjonen:
Fra jord til bord, på Opaker er veien kort. Med både gårds- og hotelldrift har Kjersti og Arne Wilhelm flere bein å stå på. De er sjuende generasjon på gården, men de valgte å gjøre det på eget vis: Økologisk og regenerativ produksjon av grasfôra storfe, sau, høner, urkorn, juletrær, andelsgård og altså gårdshotell. Kretsløpstenkningen står sterkt, og de samarbeider med alle som kan bidra til å gjøre gården til en robust helhet. De er brobyggere for hele landbruket som en integrert del av hele samfunnet. Formidling er sentralt for deres drift, enten som inspirasjonsbønder i Landbrukets Økoløft, som hotellverter eller gjennom samarbeid med høgskoler og forskningsinstitutter.

 

Vi gleder oss stor over å være en del av denne fantastiske gjengen med Kolonihagen, Non Dos, Pål Karlsen, Norges sopp- og nyttevekstforbund, Arakataka, Hardanger Fjord Lodge, Til Elise fra Marius, ASK Spekehus, FAR Seafood, Solhatt, Maja Skogstad og Susann Stave i Barnematbyen, Marit Kolby, Tor Jacob Solberg, Dagens, Matfra.no, Oda, Asia Restaurant, Delås gård, Coor, Hurtigruten, og UiO-seksjon for innkjøp.



24. september 2023

Unn deg selv noen avslappende dager i rolige naturskjønne omgivelser.
Enten du trenger noen dager avkobling eller ønsker å flytte hjemmekontoret ditt, er Opaker et godt sted å være.

 

Vi byr på:

  • Ureist ren mat fra gården
  • Yoga
  • Sosialt fellesskap
  • Vakker natur og skogens ro
  • Mulighet for hjemmekontor

Pris kr. 950 natt i dobbeltrom inkl enkel frokost og middag. Enkeltromstillegg kr. 400/natt.
Minimum opphold to netter. Ved bestilling av flere netter tilbys noe rabatt.

For reservasjon og spørsmål kontakt Oda på oda@opaker.no

Velkommen til en smak av Opaker!

25. mai 2021

Omfanget av vår totale virksomhet øker kraftig, og vi har styrket laget med et dedikert vertskapspar for gårdshotellet vårt Opaker Gård AS. Her jobber vi tett med interesserte, fremoverlente og flotte gjester. 

  

Vårt hovedmål – være det foretrukne samlingsstedet for regenerative opplevelser hvor det ekte, naturlige og autentiske er i fokus, og hvor samskaping og utvikling blir et naturlig resultat.

Dette gjøres gjennom å skape og vedlikeholde Opaker Gård som en meningsfull arbeidsplass, hvor en jobber med solide kolleger i en vinnende kultur. Gården gir personlig og profesjonell vekst i alle ledd til sine medarbeidere, og har en ledelse en kan stole på, respektere og også se opp til som gode forbilder.

 

Hvem er vi?

Kjersti og Arne Wilhelm er 7. generasjon av familien som driver landbrukseiendommen Bjerke & Opaker Gård – en virksomhet som består av allsidig økologisk landbruksdrift med husdyr, planteproduksjon, juletrær, skog og gårdshotell. Her produseres og leveres matopplevelser på lag med naturen, en matopplevelse som skal gjøre deg godt. Vi formidler kompetanse om driften, ernæring, og det å drive på lag med naturen. Landbruksdrifta har hovedsete på Bjerke, hvor Kjersti og Arne Wilhelm bor. Gårdshotellet befinner seg på Opaker, som er det andre gårdstunet – 600 meter nærmere skogen. Gårdshotellet drives som et eget aksjeselskap (Opaker Gård AS), heleid av familien. Helt siden gårdshotellet ble etablert har vi lagt vekt på å lage sterke og tydelige bånd mellom primærproduksjon og hotelldrift, og dette vil fortsatt være viktig.

Her på gården kombineres gjesteopplevelser med kunnskapsdeling, og ureist mat dyrket på lag med naturen. Vi fasiliterer konferanser, kurs, bryllup, selskap, og er et naturlig samlingssted. Du får innsikt og opplevelser i det regenerative reiselivet og gårdslivet.

På Opaker Gård har det vært menneskelig aktivitet og drift siden steinalderen. Gårdshotellet ble startet i 1999 av 6. generasjon av familien her på gården, og målet var å skape en jordnær samlingsarena for næringsliv med behov for gode arbeidsforhold. Her kombineres nærhet til naturen og skogen med matopplevelser som gjør deg, jorden, og samfunnet godt.

Vi er stolte av å levere high- end opplevelser innen opplevelser basert på ureist mat som sankes og høstes fra gården, og for at dette skal skje anser vi alle som jobber her som nøkkelpersoner.

Alle våre ansatte er involvert i å skape gode opplevelser for kundene. Derfor er det viktig at vi er forskjellige, – for det er også våre kunder.

 

Lurer du på hvem vårt nye vertsskap er? Det skal du snart få vite mer om.

18. mars 2021

Surdeigsbakst er blitt mer og mer populært de siste årene, men baking med surdeig er absolutt ikke noe nytt fenomen.
Surdeig lages ved å blande mel og vann, og hvis denne blandingen står en stund vil det naturlig starte en fermenteringsprosess (en slags gjæring). Denne gjæringsprosessen skjer ved hjelp av små levende organismer som finnes naturlig i kornet og lufta.

 

Det er først og fremst to typer organismer, melkesyrebakterier og gjær, som lever i en symbiose i surdeigskulturen. Surdeigen er rett og slett et lite og velfungerende økosystem fullt av liv.
Mikrobiologiske studier har påvist over 50 ulike arter av melkesyrebakterier i surdeig, der de fleste tilhører slekten Lactobacillus. Melkesyrebakterier som Lactobacillus er også viktige i produksjonen av andre matvarer som ost, yoghurt og surkål. Ikke minst er de en naturlig del av vår tarmflora.

 

Ved å bake med surdeig starter en nedbrytningsprosess av både gluten, fytinsyre, og andre tungtfordøyelige stoffer i kornet. Det gjør jobben for magen vår enklere, og de fleste opplever surdeigsbrød som lett fordøyelig. I tillegg øker surdeigen tilgjengeligheten av mineraler og andre næringsstoffer, slik at de lettere kan tas opp fra tarmen.

Surdeigsbakst gir: Surdeigsbakst

-mindre blodsukkersvingninger da det har lavere glykemisk indeks

-metter bedre

-øker tilgjengeligheten av mineraler ved å bryte ned fytinsyren

-lettere fordøyelse da tungt fordøyelige karbohydrater og proteiner delvis brytes ned av melkesyrebakteriene

-bedret holdbarhet

 

Tradisjonen har en lang historie som antas å kunne datere helt tilbake til jordbrukets opprinnelse i området øst for Middelhavet, for ca. 11.000 år siden.

Brød og annen bakst laget med surdeig har lang holdbarhet, er lett å fordøye og har et høyt næringsinnhold. Vin vinn på mange områder.

 

Hvordan ta vare på surdeigsstarteren?

 

Baker du en gang hver uke, eller annen hver uke, kan det være lurt å oppbevare surdeigsstarteren i kjøleskapet. Ta starteren ut i romtemperatur 1 døgn før du skal bake. Den er klar når den «bobler av glede». Du kan også bruke «flytetesten». Ta ut en ss surdeigsstarter og se om denne flyter på vann. Det er et godt tegn på at den er bakeklar.

 

For å ta vare på starteren, mater du ukentlig:
Finn et rent glass med lokk. Tilsett 1 dl vann i glasset, 2-3 ss surdeigsstarter, og rør inn 1-1,5 dl mel til en grøtet masse. Sett på lokk, og plasser i kjøleskapet.

 

Dersom du ønsker en starter som setter raskt fart på bakeprosessen kan du lage en liten fordeig av 2 dl vann, 3 ss surdeigsstarter og mel. Dette rører du sammen til en grøtet masse, og lar står på benken til den bobler godt. Da tilsettes ønsket mengde vann og mel, og du baker som ønsket.

Skulle starteren skille seg så rør den godt sammen, og ta over 2-3 ss i et nytt glass som du tilsetter 1 dl vann, og rører inn mel til en grøtet masse.

Husk alltid å ta av litt starter som du setter i kjøleskapet for neste baking. Vil du være helt sikker kan du fryse ned et lite glass starter.

 

Får du surdeigsstarter til overs når du mater starteren eller baker, så er det en super gave å gi til en venn

Lykke til med surdeigsbaksten.

8. mars 2021

Her er vi allerede godt i gang med planleggingen av 2021, og en av de store høydepunktene ( i alle fall foreløpig) er grunnskurs permakultur. Kurset holdes over 3 langhelger i mai til juli. Dette er det 72 timers internasjonale anerkjente Permaculture Design Course (PDC), og de som fullfører kurset får et sertifikat som gjelder over hele verden. Dette sertifikatet er en god innføring i permakultur og vil være en klar styrke og fordel hvis du ønsker å arbeide for en bærekraftig livsstil, som et supplement til annen relevant utdannelse, eller om du ønsker f.eks å arbeide gjennom nettverk som Woof , Camphill eller Workaway.

 

Permakultur – Hva er det?

 

Permakultur etikk er en innstilling i forhold til det å leve, og overleve på planeten vår. I Permakultur snakker vi om en tredelt etikk: Omsorg for jorda, omsorg for mennesket og rettferdig fordeling av overskuddstid, penger og materielle ting.

 

Permakultur som begrep oppstod i Australia, grunnlagt av Bill Mollison. Han hadde en visjon om matskoger, og bruker begrepet i forhold til planlegging og drift av menneskeskapte økosystemer hvor vi kan høste av et naturlig overskudd. Denne kombinasjonen av landskapsøkologi og design har blitt et anerkjent verktøy globalt, og blir stadig mer utbredt.

 

Global Ecovillage Network ble stiftet i 1995 av en gruppe Permakulturlærere og designere. De fleste ecovillages eller økolandsbyer bruker Permakulturdesign som verktøy når de planlegger sine økosamfunn.

Norsk Permakulturforening er del av et internasjonalt nettverk som jobber med bærekraftig utvikling i praksis.

 

Kurset egner seg for alle som vil fordype seg i økologi og økologisk tenkning, for de som vil planlegge sine hus, hager eller småbruk, for de som vil skape et mer miljøvennlig liv, og også for de som vil delta i et økosamfunnsprosjekt eller bare lære mer om en bærekraftig livsstil.

 

Lærer er Jan Martin Bang

 

Jan Martin Bang er født i Oslo og vokste opp i England hvor han har sin utdannelse. Han tok Bachelor i arkeologi, filosofi og geografi i 1973 (BA, Nottingham University), pedagogisk utdannelse i 1974 (Post Graduate Certificate of Education, Nottingham University), og jordbruksutdannelsen i 1980 (Certificate of Agriculture, Lincolnshire College of Agriculture). Han var aktiv i den engelske samvirke bevegelsen (Co-operative Movement) og fagforeningen for landbruksarbeidere i 1970 og ’80 årene. Han flyttet til Israel i 1984 og var kibbutz medlem i 16 år. Siden 1993 arbeidet han med miljøprosjekter i kibbutz bevegelsen. Han representerte” Global Ecovillage Network” i Israel, og var med å bygge opp den Israelske Permakultur bevegelsen, og underviste noen av de første Permakultur kurs på hebraisk. Som en del av dette arbeidet fikk han anledning til å reise mye i Midt Østen, besøke prosjekter og undervise i Egypt, Tyrkia, Kypros og i de Palestinske områder.

 

 

I 2000 flyttet han til Norge og var medarbeider på Solborg Camphill Landsby utenfor Hønefoss i Norge i flere år. Han var tidligere sekretær i Norsk Permakultur Forening og har vært aktiv i økolandsbymiljøet i Norge. Han er styreformann i Norske

 

Økosamfunns Forening og er fortsatt i styret i Norsk Permakultur Forening. Han fikk sin Permakultur Diplom fra det Nordiske Permakultur Institutt i 2006 for hans arbeid innenfor pedagogikk og felleskapsutvikling.

 

 

 

Han skrev boken ”Ecovillages – a Practical Guide to Sustainable Communities” i 2005, og i 2007  “Growing Eco Communities – practical ways to create sustainability”, begge er utgitt av Floris Books i Edinburgh. To bøker til kom i 2009; ”Sakhnin  – a portrait of an environmental peace project in Israel” og ”The Hidden Seed – the story of the Camphill Bible Evening”. I 2010 kom boken “”A Portrait of Camphill – from founding seed to worldwide movement”, en bok om Camphill bevegelsens historie internasjonalt. To bøker kom ut i 2015: ”Permaculture – A Spiritual Approach” og ”Permaculture – A Student’s Guide to the Theory and Practice of Ecovillage Design”.

Ta gjerne kontakt: jnbng49@gmail.com

Hjemmeside: www.permakulturisten.com

 

 

 

Kurset holdes over 3 langhelger

 

Første helg, torsdag 20. til søndag 23. mai:
Permakultur prinsipper og design, jord og planter.

Andre helg, torsdag 8. til søndag 11. juli:
Vann, teknologi og energi, tomt design, hus design og bygg, alternativ økonomi og samfunn. 

Tredje helg, torsdag 19. til søndag 22. august:

Økolandsbyer, bioregioner, presentasjon av design prosjekter, avslutning. 

 

Hver helg vil begynne på torsdag formiddag kl. 09.30 til kl. 18 30 med en pause for lunsj. Vi avslutter på søndager omtrent kl. 13 00 med en oppsummering av helgens tema, og avklaring av oppgaver for neste treff. Det forventes omtrent 28 timer undervisning/arbeid hver helg. (3 x 26 timer = 78 timer)

Kurspris kr. 15.000

 

Prisen inkluderer kursavgift og mat, men ikke overnatting.

Medlemsavgift i Norsk Permakulturforening for 2021 er inkludert i kurset.

Vennligst si ifra på forhånd hvis du har matallergier eller andre spesielle behov. Det er mulig med noe rabatt for studenter og lavtlønnede. Ta kontakt med oss angående dette. Vi ber deltagere ta med seg skrivesaker, notis og tegneblokk samt gode klær og støvler.

Overnatting:

Rom kan reserveres på Opaker Gård. Ellers er det mulig å sove i eget telt. Ta kontakt for reservering av overnatting opaker@opaker.no

 

Kontakt oss for kursplass på e-post: opaker@opaker.no

Påmelding til opaker@opaker.no  som er bindende ved innbetaling av depositum på kr. 2000.  Faktura sendes på e-post.

 

Frist for innbetaling av den resterende kursavgiften er senest 1.mai 2021.  Skulle vi avlyse kurset betaler vi hele summen tilbake. Hvis kursdeltakeren selv må avlyse, betales ikke depositum tilbake.

 

 

Informasjon om kursinnhold:  Jan Bang. Tel: 48129653. Epost: jnbng49@gmail.com

 

Kontaktperson Opaker Gård: Kjersti Rinde Omsted Mob: 419 17 351

 

 

Kurset arrangeres i samarbeid med Norsk Permakulturforening www.permakultur.no

11. februar 2021
Har du også fått med deg muligheten til å handle i alle landets REKO-ringer?
Eller er du en av de som har hørt om REKO, men ikke funnet helt ut av det?

 

REKO – hva er det egentlig?

Kort fortalt er REKO lokalt produsert mat, uten mellomledd. REKO-ringen er en enkel salgskanal hvor kundene kan handle direkte fra lokale matprodusenter, mens produsentene på sin side kan annonsere og selge varer fra egen produksjon via ringens felles gruppeside. Kundene forhåndsbestiller varer via ringens felles Facebook-gruppe. Varene leveres ut av produsenten på ringens annonserte utleveringssted, dato og klokkeslett. Dette gir deg som kunde full sporbarhet og ferskere varer rett fra oss som produsent.

REKO betyr REttferdig KOnsum og er et handelsfenomen grunnlagt av Thomas Snellman i Finland i 2013. Salgsfenomenet REKO er salg av matvarer UTEN MELLOMLEDD. Man må være første ledds produsent for å selge matvarer og direkte biprodukt fra egen produksjon via REKO-ringen, hvor produsenten av varen får 100 % av salgssummen.

Er du interessert i å teste ut din lokal REKO-ring? Søk opp Reko på Facebook, og be om å bli medlem.
Du finner oss i følgende Reko-ringer:

Håper vi sees i en Reko-ring nær deg! I Reko finner du både mel av vårt urkorn, grasfora langtidsmørnet storfekjøtt, lam og sau, og elg fra skogen.

Vil du lese mer om REKO kan vi anbefale et besøk på NBS.

29. november 2019

Vi skriver nå nest siste dag i november. Kong Vinter har vært på besøk og pyntet gården, og det finnes vel lite som er vakrere enn et vinterkledd landskap. Den fine førjulsstemningen står for tur, julebordene er godt i gang, og gjester nyter god ureist mat i vakre omgivelser.
Midt i idyllen kommer meldingen om at et nært familiemedlem er blitt rammet av sykdom. Hva gjør man når man har gården full av gjester, mat skal lages, aktiviteter arrangeres, og alt skal planlegges og administreres? Det er da verdien av et godt nettverk virkelig kommer til sin rett. Hva skulle man gjort uten dere fantastiske mennesker som bretter opp armene, stiller opp og tar utfordringer på strak arm. Tenk så heldig å være omgitt av en gjeng med familie, ansatte, naboer, venner og jaktkolleger som stiller opp og lager gode løsninger.

Som selvstendig næringsdrivende kan man ikke bare ta en telefon og gi beskjed om at man er syk, og så løser det meste seg uavhengig av om man kan stille på jobb eller ikke. Vikarlisten er ikke veldig lang, og kostnaden ved vikarbruk er heller ikke noen stor budsjettpost. Som selvstendig næringsdrivende må man ofte tenke alternative løsninger, for det er ikke noe godt alternativ å «stenge butikken». Vi er så takknemlige for å ha så mange gode mennesker rundt oss som hjelper oss å skape løsninger når det virkelig trengs.

 

På en fredag som denne hvor stor sett alt fokus er på Black Friday, så håper jeg du tenker deg om en ekstra gang før du handler hos store kjeder som presser priser. Denne handlefesten går hardt utover nisjebutikker, og ikke minst miljøet vårt.  Hva med å heller ta godt vare på det du allerede har, reparere og utbedre.

 

Ta deg heller en tur til lokalbutikken, og bidra til å realisere en drøm
som noen jobber knallhard for hver eneste dag.

 

Lag deg en reflektert og god fredag. Ta godt vare på dine nærmeste og ditt nettverk, og tenk deg godt om før du handler. Er det mest fordi du er fristet av gode tilbud og høye rabatter, eller er det fordi du virkelig trenger det?

 

Tilbake til toppen