Create an Account
8. februar 2024

Hvordan kan vi på en enkel måte i hverdagen lage mat basert på rene råvarer? Hva gjør egentlig den ultraprosesserte maten med oss?  Hvordan påvirkes fordøyelse og den psykiske helsen av stress, og hvordan roer vi ned?

 

Vi har laget et kurs som lærer deg å lage gode alternativer til den ultraprosesserte maten slik at du får en enklere hverdag. Sammen skal vi lage mat basert på rene råvarer, kjøtt og fisk og vegetariske retter*, i tillegg til at vi skal snakke om hvorfor og hvordan råvarene påvirker vår fysiske og psykiske helse. Det vi drikker er også viktig for helsen og vi skal lære om hvilken innvirkning ulike drikkevarer har på hjerne, fordøyelse og nervesystem.

 

I et helhetsperspektiv, handler ernæring og helse om mer enn mat. Langvarig stress påvirker både fordøyelse, fysisk og psykisk helse. Vi vil gjennom teori og praksis lære deg hvordan du kan roe ned nervesystemet og redusere det bevisste og ubevisste/skjulte stresset.

 

Temaer:

  • tarmbakteriene og hva som skjer når det blir ubalanse (dysbiose)
  • sammenhengen mellom tarmbakterier, fordøyelse, og mat – og fysisk og psykisk helse
  • hva den ultraprosesserte maten inneholder og ikke inneholder, og hvordan det påvirker oss. Visste du for eksempel at for mye potetgull eller chips kan føre til at tarmen ikke danner et viktig stoff som roer ned hjernen?
  • hvordan matinntaket har endret seg de siste hundre år og hvordan dette har påvirket energien i maten
  • Viktigheten av det vi drikker og hva vi kan drikke for å aktivere fordøyelsen og hjernen (det er ikke bare kaffe) og roer nervesystemet
  • Fasting og tidsbegrenset spising. Vi legger opp til ca.15 timer mellom siste måltid og det første dagen etter.
  • Konsekvensene av stress og hvordan vi kan redusere det
  • Teori og øvelser knyttet til autonome nervesystemet og vagusnerven

 

Hva skal vi lage:

  • melkesyregjærede grønnsaker
  • surdeigsgjæret brød og glutenfritt brød
  • ulike matretter med kjøtt fra gården, fisk fra havet og ulike grønnsaksretter
  • hjemmelaget pålegg som kjøttpålegg, leverpostei, majones og majonesbaserte salater, hjemmelaget syltetøy oa.

 

 *Vi lager også alternativer til allergier og intoleranser.

 

Ta med deg to rene glass med lokk, – et glass til surdeigsstarter og et glass på ca 1/2 liter med stor åpning slik at du får knyttneven nedi – f.eks  Norgesglass.

 

Påmelding til opaker@opaker.no innen den  27.mars. 

Pris: kr. 7.500 (introduksjonspris).
Dette inkluderer overnatting i dobbeltrom, alt av råvarer og måltider. Maks 12 deltakere. For å gjennomføre kurset er det et minimum på 8 deltakere. Dersom du har allergier, må du varsle om dette ved påmelding.

 

Kursansvarlig er Lise Skaalrud, Eva Fjeldstad og Kjersti Rinde Omsted

 

Lise Skaalerud er utdannet kokk med videreutdanning på kjøkkensjeflinjen
ved Norsk hotellhøgskole og bedriftsøkonomi BI.
Hun har sammenlagt jobbet 12 år innen hotell og restaurant
i Norge og har i tillegg jobbet ved fransk restaurant utenfor Lyon.
Lise studerte fransk ved UIO. Hun har erfaring fra både
klassisk kjøkken, vegetar og vegansk mat.
Lise er også utdannet massør, healer og NLP coach
og har sammenlagt bodd ca 20 år i utlandet,
samt foretatt lengere reiser i utlandet av åndelig karakter.

 

 

 

Eva Fjeldstad har vært opptatt av sammenhengen mellom
mat og helse i snart 40 år. Siden 2005 har hun arbeidet med fysiske og psykiske fordøyelsesrelaterte helseproblemer.
Hun har skrevet to bøker om temaet: «Takk for Maten?»
og «Takk for maten!» og driver nå utstrakt
kurs- og foredragsvirksomhet.
Hun har også laget nettkurs om tarmhelse.

Eva har undervist terapeuter i testanalyser av forsinket matvareallergi og har forelest ved Tunsberg Medisinske Skole, Biopatutdanningen. Hun er også sosionom, har lederutdanning fra BI, og hun hadde ulike lederstillinger i Kriminalomsorgen i over 20 år før hun begynte å studere medisin og utdannet seg til homeopat.

 

Kjersti Rinde Omsted har bakgrunnen som bioingeniør, lang erfaring med mat/kosthold, matproduksjon, og er veileder i mestringsmedisin.
Hun driver sammen med mannen sin gårdene Bjerke og Opaker Gård i Solør. Her drives det regenerativt jordbruk, og etter mange år med regenerering av økosystem inkluderer de nå også menneskene i regenereringen.
Kjersti vil lære oss de tibetanske ritene under oppholdet. Hun tilbyr også enhetsterapi/mestringsmedisin.
Mestringsmedisin er en helhetlig tilnærming til helse som omfatter regulering av det autonome nervesystemet, trening, avspenning, ernæring og sansestimulering, arbeid med tanker og følelser og indre verdier. Grunnsyntesen er behandling av hele mennesket, -kropp, sinn, ånd via energi (energimedisin), og bygger på hjelp til selvhjelp.

24. april 2021

Andelslandbruk er et langsiktig samarbeid mellom forbrukere og de som produserer mat- og andre landbruksprodukter. Ansvar, risiko og avling blir delt mellom partene etter avtale for ett år om gangen.

Drømmer du om egen kjøkkenhage, men vet ikke hvordan? Vi er din kjøkkenhage. Du bidrar med 12 timer dugnad i løpet av sesongen, og er da med å produsere dine egne økologiske grønnsaker som vi høster gjennom hele vekstsesongen. Målet med dugnaden er at det skal være både lærerikt, sosialt, og morsomt. Dette kan være oppgaver som såing, planting luking el. Her jobber vi på lag med naturen i Solør.

 

Andelslandbruk bygger på fem prinsipper:

  1. Dialog om driften. Det vil være flere årlige treffpunkt på gården, og det blir derav også et sosialt fellesskap
  2. Gjennomsiktig økonomi.
  3. Delt avling – delt risiko. Andelshaverne forhåndsbetaler en andel, og deler dermed risiko for årsvariasjoner. Du betaler ikke for en bestemt mengde, men for en bestemt produksjon som eies av og deles mellom andelshaverne.
  4. Involvering. Du tar gjennom din deltakelse ansvar for din matforsyning.
  5. Bærekraftig drift. Driften skjer på en ansvarlig og varsom måte som tar vare på miljøet, både for nåværende og kommende generasjoner. Driften etterstreber å opprettholde og fremme helsen til jord, planter, dyr og mennesker.

 

Hva koster det?
I 2021 er prisen kr. 2500 for en andel, og den inneholder omtrentlig 100 enheter grønnsaker. Som en enhet regnes f.eks en blomkål, et salathode, 0,7 kg gulrot eller en hodekål. I år ønsker vi også å få til ulike kurs og aktiviteter i løpet av året (så fremt dette tillates).
Vi deler av vår kunnskap og involverer deg i driften så mye du måtte ønske og ha anledning til.
Bor du langt unna så jobber vi nå med å legge til rette for utkjøring mot en liten sum.
Synes du en andel er litt mye for deg, så må du gjerne dele med noen andre.

Du kan i tillegg få kjøpt mel av urkorn av emmer og spelt, samt pakker med frilandsgris, grasfora storfe og lam/sau.

 

Du kjøper din andel for 2021 ved å sende oss en e-post med:

  • Fullt navn
  • Adresse
  • Mobilnummer
  • E-post
  • Ønsket antall andeler

 

Vil du vite mer eller bidra, så ta kontakt med oss:

 

Kjersti Rinde Omsted
Mobil              419 17 351
E-post            kjersti@opaker.no

 

VELKOMMEN TIL EN SMAK I DIN EGEN KJØKKENHAGE!

11. februar 2021
Har du også fått med deg muligheten til å handle i alle landets REKO-ringer?
Eller er du en av de som har hørt om REKO, men ikke funnet helt ut av det?

 

REKO – hva er det egentlig?

Kort fortalt er REKO lokalt produsert mat, uten mellomledd. REKO-ringen er en enkel salgskanal hvor kundene kan handle direkte fra lokale matprodusenter, mens produsentene på sin side kan annonsere og selge varer fra egen produksjon via ringens felles gruppeside. Kundene forhåndsbestiller varer via ringens felles Facebook-gruppe. Varene leveres ut av produsenten på ringens annonserte utleveringssted, dato og klokkeslett. Dette gir deg som kunde full sporbarhet og ferskere varer rett fra oss som produsent.

REKO betyr REttferdig KOnsum og er et handelsfenomen grunnlagt av Thomas Snellman i Finland i 2013. Salgsfenomenet REKO er salg av matvarer UTEN MELLOMLEDD. Man må være første ledds produsent for å selge matvarer og direkte biprodukt fra egen produksjon via REKO-ringen, hvor produsenten av varen får 100 % av salgssummen.

Er du interessert i å teste ut din lokal REKO-ring? Søk opp Reko på Facebook, og be om å bli medlem.
Du finner oss i følgende Reko-ringer:

Håper vi sees i en Reko-ring nær deg! I Reko finner du både mel av vårt urkorn, grasfora langtidsmørnet storfekjøtt, lam og sau, og elg fra skogen.

Vil du lese mer om REKO kan vi anbefale et besøk på NBS.

Tilbake til toppen