Create an Account
3. november 2023

Det er med stor glede og stolthet vi deler nyheten om at vi er en av tre nominerte til Debioprisen.  Prisen deles ut på Sentralen den 13. november og er den tiende utgaven av Matprisen. Mange års arbeid med omleggingen av driften, tusentalls av timer, en masse ressurser, jobben med å finne dyktige fagfolk, og en masse nylæring og kunnskapsøkning, setter spor.

Matprisen har siden 2014 løftet frem og hedret bønder, kokker og andre aktører som bryr seg om bærekraftige måltider. Nøkkelen til å møte klima- og miljøutfordringene i vår tid ligger blant annet i måten vi lager maten vår på. Matprisen er for dem som tar vare på det viktige jordlivet og sikrer lokale kretsløp; de som ønsker å endre vårt matsystem i en bærekraftig retning. De 21 nominerte er personer og virksomheter som på ulikt vis peker ut mer farbare ruter fra sin del av verdikjeden.

 

Kriteriene for Debioprisen:

  • En aktør som strekker seg langt i sitt arbeid innen økologisk produksjon,
    foredling og servering
  • Bruker aktivt Ø-merket og/eller Debios valørmerker i sin formidling og kommunikasjon 
  • Formidler aktivt kunnskap og inspirasjon rundt økologisk matproduksjon

 

Juryens begrunnelse for nominasjonen:
Fra jord til bord, på Opaker er veien kort. Med både gårds- og hotelldrift har Kjersti og Arne Wilhelm flere bein å stå på. De er sjuende generasjon på gården, men de valgte å gjøre det på eget vis: Økologisk og regenerativ produksjon av grasfôra storfe, sau, høner, urkorn, juletrær, andelsgård og altså gårdshotell. Kretsløpstenkningen står sterkt, og de samarbeider med alle som kan bidra til å gjøre gården til en robust helhet. De er brobyggere for hele landbruket som en integrert del av hele samfunnet. Formidling er sentralt for deres drift, enten som inspirasjonsbønder i Landbrukets Økoløft, som hotellverter eller gjennom samarbeid med høgskoler og forskningsinstitutter.

 

Vi gleder oss stor over å være en del av denne fantastiske gjengen med Kolonihagen, Non Dos, Pål Karlsen, Norges sopp- og nyttevekstforbund, Arakataka, Hardanger Fjord Lodge, Til Elise fra Marius, ASK Spekehus, FAR Seafood, Solhatt, Maja Skogstad og Susann Stave i Barnematbyen, Marit Kolby, Tor Jacob Solberg, Dagens, Matfra.no, Oda, Asia Restaurant, Delås gård, Coor, Hurtigruten, og UiO-seksjon for innkjøp.



20. august 2023

Norges to første retreat i fasteimmiterende diett er vel gjennomført, og på nyåret er du velkommen til å delta på vårt tredje.
Det faglige innholdet er basert på boken til Inge Lindseth og Susann Stave «Fem dagers nullstilling«.
Dagene under oppholdet gir deg god innføring i faste og fasteimmiterende diett, ernæringskunnskap, stress og det autonome nervesystemet, forebyggende helse, mindfullness, yoga, tibetanske riter, mentale muskler og mye mer. Les gjerne mer om foredragsholderne her.

 

Hva er fasteimiterende diett?

Fasteimiterende diett (FID) er en form for spisende faste som varer i fem dager. Du spiser fire små måltider per dag med et bestemt næringsinnhold, som ikke er større enn at du fortsatt får gode fasteeffekter. Slik faste kan være mer skånsom og lettere å gjennomføre enn vannfaste, hvor du ikke inntar fast føde. Maten du spiser under fasten er vegansk, inneholder en bestemt, liten mengde proteiner og består av av ulike matvarer og kosttilskudd (valgfritt) som har mulige fasteforsterkende effekter.

Hvorfor faste?

Mat er mer enn næring. Mat er også kommunikasjon.

Kroppen tolker omgivelsene sine så godt den kan, og bruker dette til å tilpasse seg best mulig det som kommer. Når vi faster, gir vi kroppen signaler om at det er lite mat tilgjen­gelig. Kroppen endrer modus. Siden kroppen ikke kan vite når den får mat neste gang, gjør den tilpasninger slik at du skal klare å overleve lengst mulig, selv uten næring. Det handler ikke bare om at den sparer på og omfordeler ressursene den har, men den skjerper seg også, slik at helsa kan bli bedre. Kort sagt gjør faste at kroppen blir mer motstandsdyktig. Flere opplever også effekter på generelt velvære, betennelser og smerte.

For påmelding og mer info se fidretreat.no eller send en e-post til fidretreat@gmail.com

Her kan du lese mer retreatet da Aftenposten tok turen på retreat i nå i august. 

Tilbake til toppen