Create an Account
11. desember 2019

Ekte juletre eller plastikk, norsk gran eller edelgran? Hva er best for miljøet? Hvordan tar jeg best vare på treet? Spørsmålene kan være mange, og det finnes ulike meninger om juletresaken. Det deles mange tanker om juletrær i disse førjulsdager, blant annet hos Framtiden i våre hender, som skriver om det bærekraftige juletrevalget.
Her nevnes blant annet:

  • Velg ekte juletrær framfor plast. De er stort sett bedre miljøvalg.
  • Hogg gjerne ditt eget juletre hvis du har mulighet. Dyrkede juletrær gjødsles, og ofte sprøytes jorda med ugressmidler.
  • Velg norske, gjerne lokalproduserte juletrær. Transportavstanden har en del å si for den samlede miljøbelastningen.
  • Kombiner juletreinnkjøpet med andre aktiviteter, eller dropp bilen. Er det langt til butikken, kan bilturen ha mer å si for den samlede miljøbelastningen enn hva slags tre du kjøper.

 

Som du forstår er ikke et juletre bare et juletre. Ulike juletreproduksjoner representerer ulike miljøbelastninger. Dette er også bakgrunnen for at vi har valgt å produsere juletrær på lag med naturen uten sprøytemidler, og  med god hjelp av våre firbeinte naturlandskapspleiere av rasen shropshire. Du kan lese mer om selve produksjonen vår her.

Det er stor forskjell på de ulike juletrærne du får kjøpt. Norske trær er som ferskvare å regne i motsetning til importtrær som ofte hugges i oktober, og i tillegg har lang transport til markedet. Norsk gran er et naturlig tre, men som mange opplever drysser mye. Et godt alternativ er norsk fjelledelgran som er et naturlig pent og slankt nålfast tre. Her får du både et naturlig tre med god lukt, og et tre som holder seg pent.

 

Slik behandler du treet riktig

  • Kjør hjem treet i bil/tilhenger. Treet frysetørres om du legger det på taket på bilen.
  • Akklimatiser treet i minst ett døgn. Ta av nettet så grenene får rettet seg ut.
  • Sag en tynn skive (2-3 cm) av rotenden før treet settes i juletrefoten med vannbeholder. Det gjør det lettere for treet å ta opp vann.
  • Pass på at juletreet alltid har vann.
  • Unngå å plassere treet for nært varmekilder.

 

Har du fortsatt ikke ordnet deg juletre?
Vi tilbyr selvhugst også i 2020. Det blir søndag 13. og 20.desember fra 10:00 – 13:00. Ellers kan du kjøpe trær fra oss på
Fargerike Flisa
Innlandet Auto i Våler
Vintertid i Elverum
Lokal Harbitz Torg i Oslo
– og  Landhandleriet på Røa

Får du ikke hentet treet selv, så kan vi være behjelpelig med hjemkjøring på Østlandet. Ring juletrebonden Arne Wilhelm på 92684344, så finner han som regel en løsning.
Bor du andre steder i landet så kan du finne en lokal juletreprodusent her.

 

Lag deg fine førjulsdager sammen med dine. 

2. november 2019

Vi ønsker deg velkommen til stemningsfulle førjulsdager med juletrehugst

søndag  den 13. desember og den 20.desember fra kl. 10:00 til kl.13:00.

Her kan dere selv finne treet dere ønsker, og hugge det sammen som en fin førjulstradisjon. Du kan velge mellom vanlig gran og ulike edelgraner med høyde opp mot 3,5 m.

Vi fyrer opp i bålpanna, og koker kaffe på bålet.

Ta gjerne med turtøy og kombiner med en fin skogstur i nærområdet.  Velkommen til gards!

(mer…)

Tilbake til toppen