Create an Account
Bilde til event
30. januar 2024

Første helgen i juni inviteres du til LivsKrafthelg. Tre dager med helhetlig helsepåfyll, mestringsmedisin, og nye vennskap i kontakt med naturen. Du trenger ingen forkunnskaper for å delta. Early Bird ved reservasjon innen 15. mars 2024 kr. 3999. 

Helgen byr blant annet på:

  • foredragBilde til event
  • pust
  • meditasjon
  • ernæring
  • individuell oppfølging (etter avtale)
  • skogbading
  • ren mat
  • sanking og ville vekster
  • tibetanske riter

 

Foreløpig program:
Fredag:
18.00 Ankomst og innsjekk
18.30 Lett servering og foredrag
Delingssirkel og Kveldsmeditasjon

Lørdag:
Morgenstund med stillhet og riter
09:00 Frokost
10:00 parallellsesjoner (individuell oppfølging*, skogsbading, gåtur, meditasjon, egentid)
13:00 lunsj (ute om været tillater dette)
14:00 -17:00 ettermiddagsprogram (pust, mat/ernæring, badstue, behandlinger* (etter avtale), skogbading, meditasjon)
17:30 lett middag
Kveldsprogram med delingssirkel og meditasjon

Søndag:
Morgenstund med riter og meditasjon
09:00 Frokost
10:00 Meditasjon, pust og delingssirkel
13:00 Lunsj og avslutning
14:00 Individuell oppfølging ved behov

*individuell oppfølging/behandling kr. 900,- time

Hvem er vi som inviterer?

Sammen er vi tre drivkrefter,- Marte som livsarkitekt, Lisbeth som endringsteknolog, og Kjersti som helseingeniør. Alle tre er vi både erfaringskonsulenter og evighetsstudenter med lang erfaring på ulike områder i arbeid med mennesker.
Vi studerer alle enhetsterapi og mestringsmedisin ved Senter for Livshjelp ved Audun Myskja, og nå er tiden kommet for å dele vår erfaring og kunnskap med flere. Vi har en helhetlig tilnærming til liv og helse, og vil derfor by på mye av oss selv og livet.

 

Early Bird ved reservasjon innen 15. mars 2024 kr. 3999.

Fullpris etter den 15. mars kr. 4499 per person.
Reserver din plass ved å sende en e-post til opaker@opaker.no 

Dette inkluderer fullpensjon i dobbeltrom for hele helgen. Enkeltromstillegg kr. 500/natt.

 

Hva sier tidligere deltakere?

«Jeg sitter igjen med en enorm takknemlighet etter en helg med likesinnede. Helgen ga næring til både kropp og sjel. Det ble delt god kunnskap og gitt gode verktøy om hvordan man skal ta vare på seg selv fysisk, mentalt og emosjonelt. Arrangører som har respekt for hele mennesket, lytter, tilrettelegger, og justerer programmet etter hva som faller seg naturlig gjennom helgen.»

 

«Behandlingen jeg fikk av Marte og Kjersti var helt mindblowing! Kan ikke beskrives med ord, må oppleves. Så varm, omsorgsfull og tilstedeværende at jeg kunne trygt lande i min egen kropp. Energibehandlingen hadde en kraft som virket på flere nivå.»

«Tusen takk for meg, et nydelig opphold hos dere på LivsKraft helg. Et flott sted, med en fantastisk ren og næringsrik mat som kroppen virkelig blir glad av. Man kjenner at den er laget med kjærlighet, helt i fra råvare til ferdig servert. Kursvertinnene har mye og helhetlig kunnskap. Øvelser og meditasjon gir påfyll for kropp og sjel. Man får tid til å lande i seg selv, og det er rom for egen tid.»

«Jeg valgte en individuell behandling med Kjersti og Marte. Det vil jeg anbefale på det sterkeste. I fellesskap mellom dem og meg, ble det skapt kraftfulle energier som forløste blokkert energi i kroppen, samtidig som det ble fylt på med ny og ren energi. Det er nærmest umulig for meg å sette ord på min opplevelse, men anbefaler det på det sterkeste.»

«Oppfølginen inviduelt var personlig og veldig lærerik. Dere var flinke og utfordret på menneskelige nivåer.
Gode og varme mennesker.»
«Meditasjon var en fin ting i gruppa. Det var åpenhet for å kunne dele med gjensidig respekt.
 Øvelsene skapte nysgjerrighet. Det var virkelig kult å kunne utfordre sinnet.» 
«Jeg opplevde et møte med andre mennesker som har gode egenskaper, og fikk erfare at det finnes mer i livet. 
Det er inspirerende med folk som går andre veier, og er seg selv 100%. Der er dere flinke!»

Hva er enhetsterapi og mestringsmedisin?

Enhetsterapi bygger på hjelp til selvhjelp, supplert av enkle og effektive behandlingsmetoder og verktøy. Enhetsterapi handler om å finne årsaker til menneskers plager og med verktøy for varige løsninger. Vi kaller denne nye syntesen for mestringsmedisin – en integrering og tilpasning av enhetsterapiens prinsipper til samfunnets og helsevesenets begreper og behov. Vi tror at mennesket består av flere dimensjoner, at vår åndelige dimensjon virker inn i vår fysiske virkelighet, og omvendt. Vi tror at hvert menneske er unikt og har verdi, uansett funksjonsnivå, og har ressurser til helbredelse.

Mestringsmedisin er ikke et alternativ til skolemedisin. Mestringsmedisin anerkjenner teknologisk medisin der den fungerer innenfor sin modell med diagnose og behandling av sykdom eller lyte. Mestringsmedisin anerkjenner videre at sykdom og helse, lidelse og helbredelse er store og komplekse områder som i noen tilfeller kan håndteres med enkle løsninger, men ofte er disse enkle løsningene utilstrekkelige for å håndtere symptomer og plager og bygge varig helse. Mestringsmedisin søker å bygge helse over tid, med vekt på egenomsorg, relasjoner og tilgang til egne ressurser. I mestringsmedisin er det sentralt å bygge opp gode strategier for langtidsmestring. Disse strategiene bygger på enkle tiltak personen kan gjøre selv i hverdagen.

Mestringsmedisin legger vekt på en grundig kartlegging av den enkeltes ressurser, motivasjon og interesser, og individualiserer tiltak. Derfor bygger mestringsmedisin opp en stor databank av viten, forskning, innsikter og ulike verktøy. Målet med mestringsmedisin er

  • å gi den enkelte knivskarpe verktøy til egenomsorg, helsebygging og personlig vekst
  • å bidra til å løse de nye utfordringene i samfunnet, som stresslidelser, uro og slitenhet
  • å støtte utviklingen av metoder som løfter bevissthet og forståelse mellom mennesker
  • å hjelpe fram en helhetlig medisin og styrke naturlig helbredelse og økologisk bevissthet.

Metodene i mestringsmedisin er like egnet for grupper som for individer.

Mestringsmedisin omfatter sentrale terapeutiske områder som regulering av det autonome nervesystemet, trening, avspenning ernæring og sansestimulering, arbeid med tanker, følelser og indre verdier.

Mestringsmedisin søker å hjelpe mennesket til å oppdage drivkraft og mening. Våre verktøy er meditasjon, de tibetanske ritene og andre treningsformer, pust, lyd/toning, musikk, bevegelse og andre kreative uttrykk, kontakt med naturen (blomsteressenser, urter, naturmeditasjoner), isbading og andre tiltak som styrker vitalitet, glede, dybde og mening.

 

For mer info og påmelding ta kontakt på  opaker@opaker.no eller ring oss på 62 94 66 50
Velkommen til en helg med masse godt påfyll her på Opaker!

3. november 2023

Det er med stor glede og stolthet vi deler nyheten om at vi er en av tre nominerte til Debioprisen.  Prisen deles ut på Sentralen den 13. november og er den tiende utgaven av Matprisen. Mange års arbeid med omleggingen av driften, tusentalls av timer, en masse ressurser, jobben med å finne dyktige fagfolk, og en masse nylæring og kunnskapsøkning, setter spor.

Matprisen har siden 2014 løftet frem og hedret bønder, kokker og andre aktører som bryr seg om bærekraftige måltider. Nøkkelen til å møte klima- og miljøutfordringene i vår tid ligger blant annet i måten vi lager maten vår på. Matprisen er for dem som tar vare på det viktige jordlivet og sikrer lokale kretsløp; de som ønsker å endre vårt matsystem i en bærekraftig retning. De 21 nominerte er personer og virksomheter som på ulikt vis peker ut mer farbare ruter fra sin del av verdikjeden.

 

Kriteriene for Debioprisen:

  • En aktør som strekker seg langt i sitt arbeid innen økologisk produksjon,
    foredling og servering
  • Bruker aktivt Ø-merket og/eller Debios valørmerker i sin formidling og kommunikasjon 
  • Formidler aktivt kunnskap og inspirasjon rundt økologisk matproduksjon

 

Juryens begrunnelse for nominasjonen:
Fra jord til bord, på Opaker er veien kort. Med både gårds- og hotelldrift har Kjersti og Arne Wilhelm flere bein å stå på. De er sjuende generasjon på gården, men de valgte å gjøre det på eget vis: Økologisk og regenerativ produksjon av grasfôra storfe, sau, høner, urkorn, juletrær, andelsgård og altså gårdshotell. Kretsløpstenkningen står sterkt, og de samarbeider med alle som kan bidra til å gjøre gården til en robust helhet. De er brobyggere for hele landbruket som en integrert del av hele samfunnet. Formidling er sentralt for deres drift, enten som inspirasjonsbønder i Landbrukets Økoløft, som hotellverter eller gjennom samarbeid med høgskoler og forskningsinstitutter.

 

Vi gleder oss stor over å være en del av denne fantastiske gjengen med Kolonihagen, Non Dos, Pål Karlsen, Norges sopp- og nyttevekstforbund, Arakataka, Hardanger Fjord Lodge, Til Elise fra Marius, ASK Spekehus, FAR Seafood, Solhatt, Maja Skogstad og Susann Stave i Barnematbyen, Marit Kolby, Tor Jacob Solberg, Dagens, Matfra.no, Oda, Asia Restaurant, Delås gård, Coor, Hurtigruten, og UiO-seksjon for innkjøp.



6. oktober 2023

Vi ønsker deg velkommen til stemningsfulle førjulsdager med juletrehugst søndag  den 3., 10. og  17.desember fra kl. 10:00 til kl.13:00. Her kan dere selv finne treet dere ønsker, og hugge det sammen som en fin førjulstradisjon. Du kan velge mellom vanlig gran og ulike fjelledelgraner med høyde opp mot 4,5 m.

Vi fyrer opp i bålpanna, griller pinnebrød, og byr på bålkaffe.
Ta gjerne med turtøy, akebrett, skøyter og kombiner med en fin skogstur i nærområdet.  Velkommen til gards!

 

Du får også kjøpt våre juletrær hos
Harbitz Blomster Oslo 
Fargerike Flisa
Grue Lions Kirkenær 
Kongsvinger – ved parkeringen øst for Møbelringen

(mer…)

20. august 2023

Norges to første retreat i fasteimmiterende diett er vel gjennomført, og på nyåret er du velkommen til å delta på vårt tredje.
Det faglige innholdet er basert på boken til Inge Lindseth og Susann Stave «Fem dagers nullstilling«.
Dagene under oppholdet gir deg god innføring i faste og fasteimmiterende diett, ernæringskunnskap, stress og det autonome nervesystemet, forebyggende helse, mindfullness, yoga, tibetanske riter, mentale muskler og mye mer. Les gjerne mer om foredragsholderne her.

 

Hva er fasteimiterende diett?

Fasteimiterende diett (FID) er en form for spisende faste som varer i fem dager. Du spiser fire små måltider per dag med et bestemt næringsinnhold, som ikke er større enn at du fortsatt får gode fasteeffekter. Slik faste kan være mer skånsom og lettere å gjennomføre enn vannfaste, hvor du ikke inntar fast føde. Maten du spiser under fasten er vegansk, inneholder en bestemt, liten mengde proteiner og består av av ulike matvarer og kosttilskudd (valgfritt) som har mulige fasteforsterkende effekter.

Hvorfor faste?

Mat er mer enn næring. Mat er også kommunikasjon.

Kroppen tolker omgivelsene sine så godt den kan, og bruker dette til å tilpasse seg best mulig det som kommer. Når vi faster, gir vi kroppen signaler om at det er lite mat tilgjen­gelig. Kroppen endrer modus. Siden kroppen ikke kan vite når den får mat neste gang, gjør den tilpasninger slik at du skal klare å overleve lengst mulig, selv uten næring. Det handler ikke bare om at den sparer på og omfordeler ressursene den har, men den skjerper seg også, slik at helsa kan bli bedre. Kort sagt gjør faste at kroppen blir mer motstandsdyktig. Flere opplever også effekter på generelt velvære, betennelser og smerte.

For påmelding og mer info se fidretreat.no eller send en e-post til fidretreat@gmail.com

Her kan du lese mer retreatet da Aftenposten tok turen på retreat i nå i august. 

21. oktober 2022

ONSDAG 2.NOVEMBER ARRANGERER NATUR, PLAN OG UTVIKLING KONFERANSEN OM GRØNN TURISME OG HYTTEBYGGING SAMMEN MED VISIT KONGSVINGERREGIONEN PÅ OPAKER GÅRD.

Programmet er som følger:

10.00 Velkommen
10.10 Opaker Gård – tilbyder av ureist mat, måltider og historie. Kjersti Rinde Omsted, Opaker Gård AS

10.35 Hvordan legge til rette for bærekraftige opplevelser med vekt på markedskunnskap, helårsdestinasjoner og aktør- samarbeid? Monica A. Breiby, Høgskolen i Innlandet

11.20 Vegalangs – Utvikling og samarbeid på gårdsturisme mellom driftige bønder, kommunen og andre aktører. Elisabeth Stabell og Lars Roald Johansen, Nes kommune i Viken

11.50 Oppsummering og diskusjon

12.05 Lunsj

12.45 Hytter og hytteutbygging med bærekraft.Birgitta Ericsson, Østlandsforskning og Høgskolen i Innlandet

13.40 Muligheter for rovviltturisme i Norge – med eksempler fra andre land. John Linnell, Norsk Institutt for Naturforskning

14.10 Foredrag for og dialog med deltagerne – case fra økoturisme og samarbeid. Marcus Eldh, Wild Sweden – internasjonalt prisbelønnet økoturismetilbyder

15.05 3 parallelle work shops/gruppearbeid etter eget valg 15.35-16.00 Oppsummering og diskusjon i plenum

 

Pris kr. 325 per person.

Påmelding ved sms til 93 28 72 55 senest den 30. oktober.

Se også Naturutvikling.

9. desember 2021

Våren 2022 arrangerer vi Permaculture Design Certificate kurs sammen med Norsk Permakulturforening. Permakultur gir deg verktøy for å skape den verden du lengter etter å leve i! Vil du bidra til et regenerativt samfunn?

Ønsker du å leve på en måte som beriker naturen i stedet for å forringe den?

Har du lyst på flere verktøy, praksis og selvtilliten for å aktivere prosjektene dine?

Permakultur er et helhetlig planleggingssystem som samarbeider med naturen. Vi ønsker deg velkommen til å fordype deg og utvide ferdighetene dine for å skape en regenerativ livsstil, med dette internasjonalt anerkjente Permaculture Design Certificate (PDC) kurset!

Dette kurset er det internasjonale anerkjente Permaculture Design Course (PDC), og de som fullfører kurset får et sertifikat som gjelder over hele verden. Dette vil være en klar styrke og fordel hvis du ønsker å arbeide for en bærekraftig livsstil, som et supplement til annen relevant utdannelse, eller om du ønsker f eks å arbeide gjennom nettverk som WWOOF, Camphill eller Workaway.

Du vil lære å designe systemer for mennesker som imiterer naturlige økosystemer, med bruk av minimum energi og ressurser for å skape motstandsdyktighet og sosial rettferdighet.

Vi dekker temaer som å lese landskap, høste regnvann og earthworks, jordsmonn og kompost, økosamfunn, sunne bygninger, hagedesign og matskog, alternativ økonomi, storskala matproduksjon, regenerativ lederskap og energi.

Permakultur har løsninger ikke bare for matproduksjon, men også for sosiale systemer, styring og samfunn for disse tider med store forandringer!

Kurset skjer over 3 langhelg:

Helg 1: torsdag 31. mars 09:00 – søndag 3. april 13:00

Helg 2: torsdag 5. mai 09:00 – søndag 8. april 13:00

Helg 3: torsdag 16. juni 09:00 – søndag 19. juni 13:00

 

Kursledere: Jan Martin Bang & Jennifer McConachie

 

Hva er permakultur?

Permakultur integrerer design med økologi for mennesker for å skape motstandsdyktige systemer ved å imitere naturens økosystemer.

Et helhetlig planleggingssystem basert på å jobbe med, ikke mot naturen, som trekker på praksis fra urbefolkninger.

De fleste oppdager permakultur gjennom hagearbeid, men den har utviklet seg til en helhetlig tilnærming til design for ikke bare matproduksjon, men alt fra våre hus, lokalsamfunn, styresett og virksomhet til vann, velvære og familier.

Ved å observere hvordan naturen fungerer og etterligne økosystemer, kan vi møte våre menneskelige behov på en måte som også regenererer i stedet for å forringe naturen.

Permakultur brukes i dag som et planleggingsverktøy over hele verden og er alltid knyttet til lokale ressurser, potensialet for dyrking, og er designet for å møte grunnleggende menneskelige behov med minst mulig ressursbruk.

Permakultur handler om ikke bare å leve bærekraftig, men å skape regenererende livsstil, med mennesker som et nyttig element i miljøet vårt!

Et filosofisk designsystem basert på etikken innen Earth Care, People Care & Fair Share, som styrker et skifte fra monokulturer i vårt landbruk og samfunn, til integrering, mangfold og harmoni.

Overnatting tilbys hos oss
Bestilles ved påmelding og betales ved ankomst

Pris per langhelg:
Dobbeltrom 1850 kr
Enkeltrom 2490 kr
Telt 300 kr
Bobil 500 kr

For mer info og påmelding klikk her

9. desember 2021

Leter du etter gave til den matglade?  Ureist mat fra Opaker
Vi har et godt utvalg matgaver av vårt økologiske
urkornmel, langtidsmørnet grasfora storfe, lam, og elg.
Ta kontakt med oss om du ønsker et gavekort.
Vi lager gavekort eller pakker matgaver som passer deg.
Kanskje kan det passe med et gavekort på:

  • mel av urkorn av emmer og spelt
  • surdeig
  • langtidsmørnet storfekjøtt
  • lammekjøtt
  • elg
  • matkurs
  • eller ureiste middager

Se gjerne nettbutikken vår for utvalg.

Ta kontakt med oss på opaker@opaker.no så ordner vi det du ønsker.

25. mai 2021

Omfanget av vår totale virksomhet øker kraftig, og vi har styrket laget med et dedikert vertskapspar for gårdshotellet vårt Opaker Gård AS. Her jobber vi tett med interesserte, fremoverlente og flotte gjester. 

  

Vårt hovedmål – være det foretrukne samlingsstedet for regenerative opplevelser hvor det ekte, naturlige og autentiske er i fokus, og hvor samskaping og utvikling blir et naturlig resultat.

Dette gjøres gjennom å skape og vedlikeholde Opaker Gård som en meningsfull arbeidsplass, hvor en jobber med solide kolleger i en vinnende kultur. Gården gir personlig og profesjonell vekst i alle ledd til sine medarbeidere, og har en ledelse en kan stole på, respektere og også se opp til som gode forbilder.

 

Hvem er vi?

Kjersti og Arne Wilhelm er 7. generasjon av familien som driver landbrukseiendommen Bjerke & Opaker Gård – en virksomhet som består av allsidig økologisk landbruksdrift med husdyr, planteproduksjon, juletrær, skog og gårdshotell. Her produseres og leveres matopplevelser på lag med naturen, en matopplevelse som skal gjøre deg godt. Vi formidler kompetanse om driften, ernæring, og det å drive på lag med naturen. Landbruksdrifta har hovedsete på Bjerke, hvor Kjersti og Arne Wilhelm bor. Gårdshotellet befinner seg på Opaker, som er det andre gårdstunet – 600 meter nærmere skogen. Gårdshotellet drives som et eget aksjeselskap (Opaker Gård AS), heleid av familien. Helt siden gårdshotellet ble etablert har vi lagt vekt på å lage sterke og tydelige bånd mellom primærproduksjon og hotelldrift, og dette vil fortsatt være viktig.

Her på gården kombineres gjesteopplevelser med kunnskapsdeling, og ureist mat dyrket på lag med naturen. Vi fasiliterer konferanser, kurs, bryllup, selskap, og er et naturlig samlingssted. Du får innsikt og opplevelser i det regenerative reiselivet og gårdslivet.

På Opaker Gård har det vært menneskelig aktivitet og drift siden steinalderen. Gårdshotellet ble startet i 1999 av 6. generasjon av familien her på gården, og målet var å skape en jordnær samlingsarena for næringsliv med behov for gode arbeidsforhold. Her kombineres nærhet til naturen og skogen med matopplevelser som gjør deg, jorden, og samfunnet godt.

Vi er stolte av å levere high- end opplevelser innen opplevelser basert på ureist mat som sankes og høstes fra gården, og for at dette skal skje anser vi alle som jobber her som nøkkelpersoner.

Alle våre ansatte er involvert i å skape gode opplevelser for kundene. Derfor er det viktig at vi er forskjellige, – for det er også våre kunder.

 

Lurer du på hvem vårt nye vertsskap er? Det skal du snart få vite mer om.

24. april 2021

Andelslandbruk er et langsiktig samarbeid mellom forbrukere og de som produserer mat- og andre landbruksprodukter. Ansvar, risiko og avling blir delt mellom partene etter avtale for ett år om gangen.

Drømmer du om egen kjøkkenhage, men vet ikke hvordan? Vi er din kjøkkenhage. Du bidrar med 12 timer dugnad i løpet av sesongen, og er da med å produsere dine egne økologiske grønnsaker som vi høster gjennom hele vekstsesongen. Målet med dugnaden er at det skal være både lærerikt, sosialt, og morsomt. Dette kan være oppgaver som såing, planting luking el. Her jobber vi på lag med naturen i Solør.

 

Andelslandbruk bygger på fem prinsipper:

  1. Dialog om driften. Det vil være flere årlige treffpunkt på gården, og det blir derav også et sosialt fellesskap
  2. Gjennomsiktig økonomi.
  3. Delt avling – delt risiko. Andelshaverne forhåndsbetaler en andel, og deler dermed risiko for årsvariasjoner. Du betaler ikke for en bestemt mengde, men for en bestemt produksjon som eies av og deles mellom andelshaverne.
  4. Involvering. Du tar gjennom din deltakelse ansvar for din matforsyning.
  5. Bærekraftig drift. Driften skjer på en ansvarlig og varsom måte som tar vare på miljøet, både for nåværende og kommende generasjoner. Driften etterstreber å opprettholde og fremme helsen til jord, planter, dyr og mennesker.

 

Hva koster det?
I 2021 er prisen kr. 2500 for en andel, og den inneholder omtrentlig 100 enheter grønnsaker. Som en enhet regnes f.eks en blomkål, et salathode, 0,7 kg gulrot eller en hodekål. I år ønsker vi også å få til ulike kurs og aktiviteter i løpet av året (så fremt dette tillates).
Vi deler av vår kunnskap og involverer deg i driften så mye du måtte ønske og ha anledning til.
Bor du langt unna så jobber vi nå med å legge til rette for utkjøring mot en liten sum.
Synes du en andel er litt mye for deg, så må du gjerne dele med noen andre.

Du kan i tillegg få kjøpt mel av urkorn av emmer og spelt, samt pakker med frilandsgris, grasfora storfe og lam/sau.

 

Du kjøper din andel for 2021 ved å sende oss en e-post med:

  • Fullt navn
  • Adresse
  • Mobilnummer
  • E-post
  • Ønsket antall andeler

 

Vil du vite mer eller bidra, så ta kontakt med oss:

 

Kjersti Rinde Omsted
Mobil              419 17 351
E-post            kjersti@opaker.no

 

VELKOMMEN TIL EN SMAK I DIN EGEN KJØKKENHAGE!

18. mars 2021

Surdeigsbakst er blitt mer og mer populært de siste årene, men baking med surdeig er absolutt ikke noe nytt fenomen.
Surdeig lages ved å blande mel og vann, og hvis denne blandingen står en stund vil det naturlig starte en fermenteringsprosess (en slags gjæring). Denne gjæringsprosessen skjer ved hjelp av små levende organismer som finnes naturlig i kornet og lufta.

 

Det er først og fremst to typer organismer, melkesyrebakterier og gjær, som lever i en symbiose i surdeigskulturen. Surdeigen er rett og slett et lite og velfungerende økosystem fullt av liv.
Mikrobiologiske studier har påvist over 50 ulike arter av melkesyrebakterier i surdeig, der de fleste tilhører slekten Lactobacillus. Melkesyrebakterier som Lactobacillus er også viktige i produksjonen av andre matvarer som ost, yoghurt og surkål. Ikke minst er de en naturlig del av vår tarmflora.

 

Ved å bake med surdeig starter en nedbrytningsprosess av både gluten, fytinsyre, og andre tungtfordøyelige stoffer i kornet. Det gjør jobben for magen vår enklere, og de fleste opplever surdeigsbrød som lett fordøyelig. I tillegg øker surdeigen tilgjengeligheten av mineraler og andre næringsstoffer, slik at de lettere kan tas opp fra tarmen.

Surdeigsbakst gir: Surdeigsbakst

-mindre blodsukkersvingninger da det har lavere glykemisk indeks

-metter bedre

-øker tilgjengeligheten av mineraler ved å bryte ned fytinsyren

-lettere fordøyelse da tungt fordøyelige karbohydrater og proteiner delvis brytes ned av melkesyrebakteriene

-bedret holdbarhet

 

Tradisjonen har en lang historie som antas å kunne datere helt tilbake til jordbrukets opprinnelse i området øst for Middelhavet, for ca. 11.000 år siden.

Brød og annen bakst laget med surdeig har lang holdbarhet, er lett å fordøye og har et høyt næringsinnhold. Vin vinn på mange områder.

 

Hvordan ta vare på surdeigsstarteren?

 

Baker du en gang hver uke, eller annen hver uke, kan det være lurt å oppbevare surdeigsstarteren i kjøleskapet. Ta starteren ut i romtemperatur 1 døgn før du skal bake. Den er klar når den «bobler av glede». Du kan også bruke «flytetesten». Ta ut en ss surdeigsstarter og se om denne flyter på vann. Det er et godt tegn på at den er bakeklar.

 

For å ta vare på starteren, mater du ukentlig:
Finn et rent glass med lokk. Tilsett 1 dl vann i glasset, 2-3 ss surdeigsstarter, og rør inn 1-1,5 dl mel til en grøtet masse. Sett på lokk, og plasser i kjøleskapet.

 

Dersom du ønsker en starter som setter raskt fart på bakeprosessen kan du lage en liten fordeig av 2 dl vann, 3 ss surdeigsstarter og mel. Dette rører du sammen til en grøtet masse, og lar står på benken til den bobler godt. Da tilsettes ønsket mengde vann og mel, og du baker som ønsket.

Skulle starteren skille seg så rør den godt sammen, og ta over 2-3 ss i et nytt glass som du tilsetter 1 dl vann, og rører inn mel til en grøtet masse.

Husk alltid å ta av litt starter som du setter i kjøleskapet for neste baking. Vil du være helt sikker kan du fryse ned et lite glass starter.

 

Får du surdeigsstarter til overs når du mater starteren eller baker, så er det en super gave å gi til en venn

Lykke til med surdeigsbaksten.

Tilbake til toppen