Create an Account
23. februar 2022

Ønsker du deg hvilepuls, stillhet, healing og jording i skogens ro? Innled påsken med retreat og vær vår gjest.
På stilleretreatet har vi fokus på healing fra Mona Amdal, pust og jording.
Her kobler du av fra hverdagen, og kobler på deg selv.

 

Retreaten finner sted i idylliske omgivelser på Opakersetra, ved Finnskogen.
Du vil motta tre helinger fra Mona Amdal (Det nye univers), oppfølgende samtaler under og etter retreaten.
På menyen vil det stå vegetariske retter, komponert på økologiske råvarer.
Det vil stå en seng ferdig oppredd til deg.

 

«Stillheten inspirerer oss til å betrakte livet fra et nytt ståsted. Herfra kan vi finne nye, kreative løsninger. Vi utvikler større samklang mellom det vi føler, tenker og fornemmer. Slik hjelper stillheten oss til å navigere bedre gjennom vår egen hverdag
K. Flood (Rom for stillhet).

For å finne roen raskt har vi lagt retreatet til setra hvor vi lever det enkle liv tett på naturen. Her kan du studere stjernehimmelen og lytte til naturen uten andre forstyrrelser. Vi deler soverom, nyter maten ved langbord med fyr i peisen. Vi oppfordrer alle til å legge telefon og andre forstyrrende elementer bort for helgen. Denne helgen er til for deg, og hvor du kan lytte innover.

Pris per person kr. 3499 per person.

Dette inkluderer kost og losji for helgen (frokost*2, lunsj*2 og middag*2, samt frukt/nøtter, vann, kaffe og te).

Vi legger til rette for ulike kreative sysler for helgen. Ta gjerne med deg stille sysler som strikketøy eller annet.
For deg som ønsker tilbyr vi å starte dagen med tibetanske riter.

Anne og Kjersti følger deg gjennom helgen.
Anne har lang erfaring med å jobbe med mennesker i ulike situasjoner og faser, og er praktiserende terapeut.

Kjersti har lang erfaring med forebyggende helse, endringsprosesser, og er nå student på enhetsterapi og mestringsmedisin hos Audun Myskja.

Kun 10 plasser tilgjengelig.

For påmelding og ytterligere informasjon kontakt oss på e-post: opaker@opaker.no

Velkommen til en utviklende helg i skogens ro.
Anne og Kjersti
9. desember 2021

Leter du etter gave til den matglade?  Ureist mat fra Opaker
Vi har et godt utvalg matgaver av vårt økologiske
urkornmel, langtidsmørnet grasfora storfe, lam, og elg.
Ta kontakt med oss om du ønsker et gavekort.
Vi lager gavekort eller pakker matgaver som passer deg.
Kanskje kan det passe med et gavekort på:

  • mel av urkorn av emmer og spelt
  • surdeig
  • langtidsmørnet storfekjøtt
  • lammekjøtt
  • elg
  • matkurs
  • eller ureiste middager

Se gjerne nettbutikken vår for utvalg.

Ta kontakt med oss på opaker@opaker.no så ordner vi det du ønsker.

25. mai 2021

Omfanget av vår totale virksomhet øker kraftig, og vi har styrket laget med et dedikert vertskapspar for gårdshotellet vårt Opaker Gård AS. Her jobber vi tett med interesserte, fremoverlente og flotte gjester. 

  

Vårt hovedmål – være det foretrukne samlingsstedet for regenerative opplevelser hvor det ekte, naturlige og autentiske er i fokus, og hvor samskaping og utvikling blir et naturlig resultat.

Dette gjøres gjennom å skape og vedlikeholde Opaker Gård som en meningsfull arbeidsplass, hvor en jobber med solide kolleger i en vinnende kultur. Gården gir personlig og profesjonell vekst i alle ledd til sine medarbeidere, og har en ledelse en kan stole på, respektere og også se opp til som gode forbilder.

 

Hvem er vi?

Kjersti og Arne Wilhelm er 7. generasjon av familien som driver landbrukseiendommen Bjerke & Opaker Gård – en virksomhet som består av allsidig økologisk landbruksdrift med husdyr, planteproduksjon, juletrær, skog og gårdshotell. Her produseres og leveres matopplevelser på lag med naturen, en matopplevelse som skal gjøre deg godt. Vi formidler kompetanse om driften, ernæring, og det å drive på lag med naturen. Landbruksdrifta har hovedsete på Bjerke, hvor Kjersti og Arne Wilhelm bor. Gårdshotellet befinner seg på Opaker, som er det andre gårdstunet – 600 meter nærmere skogen. Gårdshotellet drives som et eget aksjeselskap (Opaker Gård AS), heleid av familien. Helt siden gårdshotellet ble etablert har vi lagt vekt på å lage sterke og tydelige bånd mellom primærproduksjon og hotelldrift, og dette vil fortsatt være viktig.

Her på gården kombineres gjesteopplevelser med kunnskapsdeling, og ureist mat dyrket på lag med naturen. Vi fasiliterer konferanser, kurs, bryllup, selskap, og er et naturlig samlingssted. Du får innsikt og opplevelser i det regenerative reiselivet og gårdslivet.

På Opaker Gård har det vært menneskelig aktivitet og drift siden steinalderen. Gårdshotellet ble startet i 1999 av 6. generasjon av familien her på gården, og målet var å skape en jordnær samlingsarena for næringsliv med behov for gode arbeidsforhold. Her kombineres nærhet til naturen og skogen med matopplevelser som gjør deg, jorden, og samfunnet godt.

Vi er stolte av å levere high- end opplevelser innen opplevelser basert på ureist mat som sankes og høstes fra gården, og for at dette skal skje anser vi alle som jobber her som nøkkelpersoner.

Alle våre ansatte er involvert i å skape gode opplevelser for kundene. Derfor er det viktig at vi er forskjellige, – for det er også våre kunder.

 

Lurer du på hvem vårt nye vertsskap er? Det skal du snart få vite mer om.

11. februar 2021
Har du også fått med deg muligheten til å handle i alle landets REKO-ringer?
Eller er du en av de som har hørt om REKO, men ikke funnet helt ut av det?

 

REKO – hva er det egentlig?

Kort fortalt er REKO lokalt produsert mat, uten mellomledd. REKO-ringen er en enkel salgskanal hvor kundene kan handle direkte fra lokale matprodusenter, mens produsentene på sin side kan annonsere og selge varer fra egen produksjon via ringens felles gruppeside. Kundene forhåndsbestiller varer via ringens felles Facebook-gruppe. Varene leveres ut av produsenten på ringens annonserte utleveringssted, dato og klokkeslett. Dette gir deg som kunde full sporbarhet og ferskere varer rett fra oss som produsent.

REKO betyr REttferdig KOnsum og er et handelsfenomen grunnlagt av Thomas Snellman i Finland i 2013. Salgsfenomenet REKO er salg av matvarer UTEN MELLOMLEDD. Man må være første ledds produsent for å selge matvarer og direkte biprodukt fra egen produksjon via REKO-ringen, hvor produsenten av varen får 100 % av salgssummen.

Er du interessert i å teste ut din lokal REKO-ring? Søk opp Reko på Facebook, og be om å bli medlem.
Du finner oss i følgende Reko-ringer:

Håper vi sees i en Reko-ring nær deg! I Reko finner du både mel av vårt urkorn, grasfora langtidsmørnet storfekjøtt, lam og sau, og elg fra skogen.

Vil du lese mer om REKO kan vi anbefale et besøk på NBS.

13. november 2020

Mange år og arbeidstimer er gått siden vi tok beslutningen om å starte med økologisk produksjon av urkorn, og nå kan vi endelig glede oss over å kunne bake med mel fra egen åker. Det var med stor glede og stolthet vi kunne motta de første melposene med spelt fra mølla.

 

 

«Økologisk landbruk skal opprettholde og fremme helsa til jord, planter, dyr, mennesker og jordkloden som en udelelig helhet».

 

I 2017 startet prosessen med oppformering av eget såkorn av økologisk urkorn. Etter mange år med konvensjonell såkornproduksjon var kompetansen godt ivaretatt hva gjaldt såkorn, og nå skulle dette testes ut med økologisk dyrking. For å kunne godkjennes som økologisk produsent av grønt krever det to år med karens, dvs. produksjonen foregår som om det skulle være økologisk (uten kunstgjødsel og plantevern), men betalingen for varen er konvensjonell. Det vil si at det krever både store investeringer og innsats. En ny produksjonsform skal læres, noe som er ressurskrevende, og når jordfruktbarheten skal bygges opp igjen med mer jordliv, organisk materiale, bedre jordstruktur og næringsgrunnlag er dette også tidkrevende, og man må også forvente en avlingsnedgang, som resulterer i lavere inntekter.  Er dette årsaken til at så mange kvier seg for å legge om til økologisk?

Hva er så urkorn og hvorfor vil vi produsere dette?

Urkorn er en samlebetegnelse på gamle kornarter, blant annet enkorn, emmer og spelt (hvetesorter).  Kornet vi i dag benytter er videreutviklet gjennom århundrer for å kunne gi størst mulig avlinger og best mulig matkorn, samt enklest mulig melproduksjon.

Mel fra urkorn har ofte en litt annen og mer konsentrert smak enn vanlig mel. Både enkorn og emmer har en litt nøtteaktig smak, emmer mer enn enkorn.

 

ENKORN

Enkornets næringsinnhold har vist seg å være radikalt annerledes enn de konvensjonelle moderne hvetesortene.  Proteininnholdet i enkorn er høyere enn i noen annen hvetetype, men enkorn har en annen sammensetning av protein enn de andre hvetesortene. Enkorn har en høyere andel glutenin i forhold til gliadin, og gliadinvarianten i enkorn mangler de genene som folk som ikke tåler vanlig hvete ofte reagerer på. Dette betyr at mange som reagerer på vanlig hvete kan tåle enkorn. Sammenliknet med de konvensjonelle moderne hvetesortene har enkorn tre til fire ganger mer betakaroten, dobbelt så mye vitamin A, og fire ganger så mye av antioksidantene lutein og riboflavin.

Enkorn er det opprinnelige hvetekornet og viltvoksende enkorn ble svært tidlig benyttet som mat. Enkorn er trolig verdens eldste kornsort, og er opprinnelsen for alle andre kjente sorter av emmer, spelt og hvete. Vill enkorn ble høstet allerede flere tusen år f.Kr. Kultivert enkorn var mye brukt fram til midten av bronsealderen, da emmer tok over.

 

EMMER

Etter enkorn kom emmer og etter det spelt. Den oppstod som en krysning mellom enkorn og gressarten geitøye.  Emmer har en nøtteaktig aroma, og gir et relativt mørkt brød. Det egner seg godt både til grovt brød, mørdeiger, søt gjærbakst og kaker. Emmer tåles godt av folk flest, og blir ofte brukt av mennesker med fordøyelsesproblemer, hveteintoleranse / glutenintoleranse.
Emmer er en svært næringsrik kornart. Dette kornet er rikt på fiber, og har et mykt gluten. Det er, i likhet med enkorn, et hardt korn som trenger forholdsvis lang hevetid, og egner seg derfor svært godt til gamle bakemetoder som kaldheving og surdeig.

 

SPELT

Denne sorten oppstod som en naturlig krysning av emmer, og er den tredje eldste kornsorten vi kjenner til i hveteslekten. Spelt har blitt veldig populært på grunn av god smakelighet, mykere gluten og et lavere innhold av tungtfordøyelige karbohydrater (fruktaner). Mange opplevelser å tåle spelt bedre enn vanlig hvete. Spelt har et høyt innhold av bl.a. jern, protein, enumettede fettsyrer, fiber og mineraler som kalsium, fosfor, magnesium og sink. Bakeegenskapene i spelt er gode, og kan erstatte den moderne hveten.

I dag kan man få kjøpt mel fra alle tre urhvetekornsorter. Proteinet i melet, glutenet, er annerledes i enkorn, emmer og spelt enn det man finner i vanlig hvetemel. Enkorn, emmer og spelt, er svakere på gluten og rik på næring i forhold til den moderne hveten. Urkorn har også mindre stivelse enn moderne hvete.
Urkorn har absolutt sine gode helsefordeler, og dette er hovedårsaken til at vi startet denne produksjonen. Kornet har også gjennom naturlig evolusjon fått utvikle seg gjennom tusenvis av år på lag med naturen i vær og vind, regn og tørket. Vi har fått tydelige bekreftelser på at dette er kornsorter som klarer seg godt både i tørke og med mye fuktighet. Urkornet har et godt utviklet rotsystem, og under tørkesommeren 2018 var dette noe som virkelig kom godt med. Mens havreåkeren vår var tynn og dårlig, stor urkornet skikkelig fint. Samme resultat har vi sett med mye regn,- urkornet klarer seg godt og viser sin robusthet. Det er virkelig fascinerende å se hvordan naturen utvikler sorter som tilpasser seg så ulike forhold.

Urkornet vårt males på Økologisk spesialkorn, og selges direkte fra gården og i ulike rekoringer. Vil du vite mer så send oss en mail.

 

29. mai 2020

Vår og forsommer er tid for selskap, grilling, plukking og sanking. Alt dette kan du kombinere i en frisk og smakfull dessert til helgen. 
Fløtepudding, eller panacotta, med rognebærblad er en god blanding av en tradisjonell dessert sammen med vårens norske smaker. Du kan gjerne bruke tjukkmelk i stedet for fløte. Det gir en enda friskere dessert. Når du koker vårens rognebærblader sammen med fløte så får du en deilig smak av mandel, og her får du oppskriften. 

Du trenger:

  • 8 dl fløte
  • 1 dl sukker
  • 1 splittet vaniljestang eller 1/2 ts vaniljepulver
  • 5 plater gelatin
  • to never av vårens små rognebærblader

Legg gelatinplater i kaldt vann.
Kok opp fløte, sukker, vanilje og rogneblader. Sil av rognebærbladene.
Tørk av de myke gelatinplatene og rør inn gelatin i fløteblandingen.
Tøm over i en stor form eller fordel i små glass.

Lag deg en god anledning og server fløtepuddingen med en frisk saus av vårens rabarbra.
Smakfull opplevelse!

29. november 2019

Vi skriver nå nest siste dag i november. Kong Vinter har vært på besøk og pyntet gården, og det finnes vel lite som er vakrere enn et vinterkledd landskap. Den fine førjulsstemningen står for tur, julebordene er godt i gang, og gjester nyter god ureist mat i vakre omgivelser.
Midt i idyllen kommer meldingen om at et nært familiemedlem er blitt rammet av sykdom. Hva gjør man når man har gården full av gjester, mat skal lages, aktiviteter arrangeres, og alt skal planlegges og administreres? Det er da verdien av et godt nettverk virkelig kommer til sin rett. Hva skulle man gjort uten dere fantastiske mennesker som bretter opp armene, stiller opp og tar utfordringer på strak arm. Tenk så heldig å være omgitt av en gjeng med familie, ansatte, naboer, venner og jaktkolleger som stiller opp og lager gode løsninger.

Som selvstendig næringsdrivende kan man ikke bare ta en telefon og gi beskjed om at man er syk, og så løser det meste seg uavhengig av om man kan stille på jobb eller ikke. Vikarlisten er ikke veldig lang, og kostnaden ved vikarbruk er heller ikke noen stor budsjettpost. Som selvstendig næringsdrivende må man ofte tenke alternative løsninger, for det er ikke noe godt alternativ å “stenge butikken”. Vi er så takknemlige for å ha så mange gode mennesker rundt oss som hjelper oss å skape løsninger når det virkelig trengs.

 

På en fredag som denne hvor stor sett alt fokus er på Black Friday, så håper jeg du tenker deg om en ekstra gang før du handler hos store kjeder som presser priser. Denne handlefesten går hardt utover nisjebutikker, og ikke minst miljøet vårt.  Hva med å heller ta godt vare på det du allerede har, reparere og utbedre.

 

Ta deg heller en tur til lokalbutikken, og bidra til å realisere en drøm
som noen jobber knallhard for hver eneste dag.

 

Lag deg en reflektert og god fredag. Ta godt vare på dine nærmeste og ditt nettverk, og tenk deg godt om før du handler. Er det mest fordi du er fristet av gode tilbud og høye rabatter, eller er det fordi du virkelig trenger det?

 

Tilbake til toppen