Create an Account
3. november 2023

Det er med stor glede og stolthet vi deler nyheten om at vi er en av tre nominerte til Debioprisen.  Prisen deles ut på Sentralen den 13. november og er den tiende utgaven av Matprisen. Mange års arbeid med omleggingen av driften, tusentalls av timer, en masse ressurser, jobben med å finne dyktige fagfolk, og en masse nylæring og kunnskapsøkning, setter spor.

Matprisen har siden 2014 løftet frem og hedret bønder, kokker og andre aktører som bryr seg om bærekraftige måltider. Nøkkelen til å møte klima- og miljøutfordringene i vår tid ligger blant annet i måten vi lager maten vår på. Matprisen er for dem som tar vare på det viktige jordlivet og sikrer lokale kretsløp; de som ønsker å endre vårt matsystem i en bærekraftig retning. De 21 nominerte er personer og virksomheter som på ulikt vis peker ut mer farbare ruter fra sin del av verdikjeden.

 

Kriteriene for Debioprisen:

  • En aktør som strekker seg langt i sitt arbeid innen økologisk produksjon,
    foredling og servering
  • Bruker aktivt Ø-merket og/eller Debios valørmerker i sin formidling og kommunikasjon 
  • Formidler aktivt kunnskap og inspirasjon rundt økologisk matproduksjon

 

Juryens begrunnelse for nominasjonen:
Fra jord til bord, på Opaker er veien kort. Med både gårds- og hotelldrift har Kjersti og Arne Wilhelm flere bein å stå på. De er sjuende generasjon på gården, men de valgte å gjøre det på eget vis: Økologisk og regenerativ produksjon av grasfôra storfe, sau, høner, urkorn, juletrær, andelsgård og altså gårdshotell. Kretsløpstenkningen står sterkt, og de samarbeider med alle som kan bidra til å gjøre gården til en robust helhet. De er brobyggere for hele landbruket som en integrert del av hele samfunnet. Formidling er sentralt for deres drift, enten som inspirasjonsbønder i Landbrukets Økoløft, som hotellverter eller gjennom samarbeid med høgskoler og forskningsinstitutter.

 

Vi gleder oss stor over å være en del av denne fantastiske gjengen med Kolonihagen, Non Dos, Pål Karlsen, Norges sopp- og nyttevekstforbund, Arakataka, Hardanger Fjord Lodge, Til Elise fra Marius, ASK Spekehus, FAR Seafood, Solhatt, Maja Skogstad og Susann Stave i Barnematbyen, Marit Kolby, Tor Jacob Solberg, Dagens, Matfra.no, Oda, Asia Restaurant, Delås gård, Coor, Hurtigruten, og UiO-seksjon for innkjøp.



24. april 2021

Andelslandbruk er et langsiktig samarbeid mellom forbrukere og de som produserer mat- og andre landbruksprodukter. Ansvar, risiko og avling blir delt mellom partene etter avtale for ett år om gangen.

Drømmer du om egen kjøkkenhage, men vet ikke hvordan? Vi er din kjøkkenhage. Du bidrar med 12 timer dugnad i løpet av sesongen, og er da med å produsere dine egne økologiske grønnsaker som vi høster gjennom hele vekstsesongen. Målet med dugnaden er at det skal være både lærerikt, sosialt, og morsomt. Dette kan være oppgaver som såing, planting luking el. Her jobber vi på lag med naturen i Solør.

 

Andelslandbruk bygger på fem prinsipper:

  1. Dialog om driften. Det vil være flere årlige treffpunkt på gården, og det blir derav også et sosialt fellesskap
  2. Gjennomsiktig økonomi.
  3. Delt avling – delt risiko. Andelshaverne forhåndsbetaler en andel, og deler dermed risiko for årsvariasjoner. Du betaler ikke for en bestemt mengde, men for en bestemt produksjon som eies av og deles mellom andelshaverne.
  4. Involvering. Du tar gjennom din deltakelse ansvar for din matforsyning.
  5. Bærekraftig drift. Driften skjer på en ansvarlig og varsom måte som tar vare på miljøet, både for nåværende og kommende generasjoner. Driften etterstreber å opprettholde og fremme helsen til jord, planter, dyr og mennesker.

 

Hva koster det?
I 2021 er prisen kr. 2500 for en andel, og den inneholder omtrentlig 100 enheter grønnsaker. Som en enhet regnes f.eks en blomkål, et salathode, 0,7 kg gulrot eller en hodekål. I år ønsker vi også å få til ulike kurs og aktiviteter i løpet av året (så fremt dette tillates).
Vi deler av vår kunnskap og involverer deg i driften så mye du måtte ønske og ha anledning til.
Bor du langt unna så jobber vi nå med å legge til rette for utkjøring mot en liten sum.
Synes du en andel er litt mye for deg, så må du gjerne dele med noen andre.

Du kan i tillegg få kjøpt mel av urkorn av emmer og spelt, samt pakker med frilandsgris, grasfora storfe og lam/sau.

 

Du kjøper din andel for 2021 ved å sende oss en e-post med:

  • Fullt navn
  • Adresse
  • Mobilnummer
  • E-post
  • Ønsket antall andeler

 

Vil du vite mer eller bidra, så ta kontakt med oss:

 

Kjersti Rinde Omsted
Mobil              419 17 351
E-post            kjersti@opaker.no

 

VELKOMMEN TIL EN SMAK I DIN EGEN KJØKKENHAGE!

Tilbake til toppen