Create an Account
13. desember 2023

⭐LUSSEKATTER⭐

Etter ønske fra mange deler vi oppskriften vår på lussekatter bakt med eget urkorn og meieriprodukter fra Rørosmeieriet.

Til 25 lussekatter trenger du:
200 g smør smeltet
7 dl økologisk helmelk
1 kg siktet spelt/ bakemiks spelt og emmer
25 g gjær (fersk eller tørr)
1 g safran eller 1 ts gurkemeie
2 dl honning eller rårørsukker
1 ts rent salt
2 ts kardemomme
Økologiske rosiner til pynt

Slik gjør du:

Smelt smør i en kjele. Tilsett melk, og la det tempereres til 37 grader.
Bland alt det tørre i en bakebolle, og elt sammen deigen. Bruker du bakemaskin så elt på lav hastighet. Hvis deigen er klissete så tilsettes litt mer mel. Elt til deigen er god å jobbe med.
Legg et klede/plast over bakebollen, og sett til heving i 1,5 time.

Når deigen er hevet veltes deigen ut på bakebordet, og deles i passe evner. Rull evnene ut til pølser, form til lussekatter, og pynt med rosiner.

La lussekattene etterheve på et stekebrett i en times tid, pensle med pisket egg, og stek på 200 grader i ca 15 min.

💫Nyt dine nystekte lussekatter, og lag deg en fin Lucia💫

 

Trenger du mel til bakingen så finner du mye godt i nettbutikken. 

24. november 2023

Matprisen løfter fram og hedrer bønder, kokker og mennesker som bryr seg om bærekraftige måltider. Dette gjør vi fordi måten vi produserer maten vår på, og det vi spiser, kan være nøkkelen til å møte miljø- og klimautfordringene i vår tid. Vår matproduksjon må endres for å minske ressursbruken, og for å ta vare på det viktige jordlivet og sikre lokale kretsløp. Matprisen samler hele næringskjeden i matbransjen med utgangspunkt i tematikker knyttet til bærekraft og økologi.

 

 

Film: Heia Folk

Til grunn for Matprisen ligger konseptet Et bærekraftig måltid, og gjennom prisutdelingen skal vi hedre enkeltmennesker og virksomheter som bryr seg og som bidrar til at det serveres flere bærekraftige måltider.

Bærekraftige måltider er;

  • Laget fra bunnen av
  • Med fokus på grønnsaker, belgvekster og korn
  • Sesongbasert
  • Med bevisste valg av kjøtt og sjømat
  • Med fokus på å redusere matsvinn
  • Med økologiske råvarer

Matprisen ble etablert i 2014. Matprisen eies av Debio.

I år var vi nominert sammen med Delås Gård og Asia til Debioprisen.

 

Kriterier Debioprisen

  • En aktør som strekker seg langt i sitt arbeid innen økologisk produksjon, foredling og servering 
  • Bruker aktivt Ø-merket og/eller Debios valørmerker i sin formidling og kommunikasjon 
  • Formidler aktivt kunnskap og inspirasjon rundt økologisk matproduksjon 

Økologi er sentralt for utdeling av Debioprisen, og er det noe årets vinner gjør, er det å dele sitt syn på hvordan man kan revitalisere lokale kretsløp og skape en sunn matjord. Årets vinner kjennetegnes av en omtanke for hele mennesket, og de ser at skal man skape noe må det gjøres sammen med andre. Ved raust og åpent å dele av sin innsikt og være gode forbilder for sin måte å drive på, gjør vinneren flere i stand til å forstå nye sammenhenger og kunne ta informerte valg. Landbruket er en levende del av vårt samfunn, og det er i alle høyeste grad årets vinner et eksempel på. Årets vinner er Opaker gård!

 

Tusen takk for alle gratulasjoner, hyggelig meldinger, telefoner, og blomsterhilsner i anledning utmerkelsen. Det setter vi utrolig stor pris på. Dette er en utmerkelse til alle som har vært, og er, med på reisen vi har gjort. Veien er så vidt påbegynt, og vi gleder oss til veien videre.

 

 

3. november 2023

Det er med stor glede og stolthet vi deler nyheten om at vi er en av tre nominerte til Debioprisen.  Prisen deles ut på Sentralen den 13. november og er den tiende utgaven av Matprisen. Mange års arbeid med omleggingen av driften, tusentalls av timer, en masse ressurser, jobben med å finne dyktige fagfolk, og en masse nylæring og kunnskapsøkning, setter spor.

Matprisen har siden 2014 løftet frem og hedret bønder, kokker og andre aktører som bryr seg om bærekraftige måltider. Nøkkelen til å møte klima- og miljøutfordringene i vår tid ligger blant annet i måten vi lager maten vår på. Matprisen er for dem som tar vare på det viktige jordlivet og sikrer lokale kretsløp; de som ønsker å endre vårt matsystem i en bærekraftig retning. De 21 nominerte er personer og virksomheter som på ulikt vis peker ut mer farbare ruter fra sin del av verdikjeden.

 

Kriteriene for Debioprisen:

  • En aktør som strekker seg langt i sitt arbeid innen økologisk produksjon,
    foredling og servering
  • Bruker aktivt Ø-merket og/eller Debios valørmerker i sin formidling og kommunikasjon 
  • Formidler aktivt kunnskap og inspirasjon rundt økologisk matproduksjon

 

Juryens begrunnelse for nominasjonen:
Fra jord til bord, på Opaker er veien kort. Med både gårds- og hotelldrift har Kjersti og Arne Wilhelm flere bein å stå på. De er sjuende generasjon på gården, men de valgte å gjøre det på eget vis: Økologisk og regenerativ produksjon av grasfôra storfe, sau, høner, urkorn, juletrær, andelsgård og altså gårdshotell. Kretsløpstenkningen står sterkt, og de samarbeider med alle som kan bidra til å gjøre gården til en robust helhet. De er brobyggere for hele landbruket som en integrert del av hele samfunnet. Formidling er sentralt for deres drift, enten som inspirasjonsbønder i Landbrukets Økoløft, som hotellverter eller gjennom samarbeid med høgskoler og forskningsinstitutter.

 

Vi gleder oss stor over å være en del av denne fantastiske gjengen med Kolonihagen, Non Dos, Pål Karlsen, Norges sopp- og nyttevekstforbund, Arakataka, Hardanger Fjord Lodge, Til Elise fra Marius, ASK Spekehus, FAR Seafood, Solhatt, Maja Skogstad og Susann Stave i Barnematbyen, Marit Kolby, Tor Jacob Solberg, Dagens, Matfra.no, Oda, Asia Restaurant, Delås gård, Coor, Hurtigruten, og UiO-seksjon for innkjøp.



6. oktober 2023

Vi ønsker deg velkommen til stemningsfulle førjulsdager med juletrehugst søndag  den 3., 10. og  17.desember fra kl. 10:00 til kl.13:00. Her kan dere selv finne treet dere ønsker, og hugge det sammen som en fin førjulstradisjon. Du kan velge mellom vanlig gran og ulike fjelledelgraner med høyde opp mot 4,5 m.

Vi fyrer opp i bålpanna, griller pinnebrød, og byr på bålkaffe.
Ta gjerne med turtøy, akebrett, skøyter og kombiner med en fin skogstur i nærområdet.  Velkommen til gards!

 

Du får også kjøpt våre juletrær hos
Harbitz Blomster Oslo 
Fargerike Flisa
Grue Lions Kirkenær 
Kongsvinger – ved parkeringen øst for Møbelringen

(mer…)

24. september 2023

Unn deg selv noen avslappende dager i rolige naturskjønne omgivelser.
Enten du trenger noen dager avkobling eller ønsker å flytte hjemmekontoret ditt, er Opaker et godt sted å være.

 

Vi byr på:

  • Ureist ren mat fra gården
  • Yoga
  • Sosialt fellesskap
  • Vakker natur og skogens ro
  • Mulighet for hjemmekontor

Pris kr. 950 natt i dobbeltrom inkl enkel frokost og middag. Enkeltromstillegg kr. 400/natt.
Minimum opphold to netter. Ved bestilling av flere netter tilbys noe rabatt.

For reservasjon og spørsmål kontakt Oda på oda@opaker.no

Velkommen til en smak av Opaker!

21. oktober 2022

ONSDAG 2.NOVEMBER ARRANGERER NATUR, PLAN OG UTVIKLING KONFERANSEN OM GRØNN TURISME OG HYTTEBYGGING SAMMEN MED VISIT KONGSVINGERREGIONEN PÅ OPAKER GÅRD.

Programmet er som følger:

10.00 Velkommen
10.10 Opaker Gård – tilbyder av ureist mat, måltider og historie. Kjersti Rinde Omsted, Opaker Gård AS

10.35 Hvordan legge til rette for bærekraftige opplevelser med vekt på markedskunnskap, helårsdestinasjoner og aktør- samarbeid? Monica A. Breiby, Høgskolen i Innlandet

11.20 Vegalangs – Utvikling og samarbeid på gårdsturisme mellom driftige bønder, kommunen og andre aktører. Elisabeth Stabell og Lars Roald Johansen, Nes kommune i Viken

11.50 Oppsummering og diskusjon

12.05 Lunsj

12.45 Hytter og hytteutbygging med bærekraft.Birgitta Ericsson, Østlandsforskning og Høgskolen i Innlandet

13.40 Muligheter for rovviltturisme i Norge – med eksempler fra andre land. John Linnell, Norsk Institutt for Naturforskning

14.10 Foredrag for og dialog med deltagerne – case fra økoturisme og samarbeid. Marcus Eldh, Wild Sweden – internasjonalt prisbelønnet økoturismetilbyder

15.05 3 parallelle work shops/gruppearbeid etter eget valg 15.35-16.00 Oppsummering og diskusjon i plenum

 

Pris kr. 325 per person.

Påmelding ved sms til 93 28 72 55 senest den 30. oktober.

Se også Naturutvikling.

7. juni 2022

Fredag 1.juli inviteres du til seteropera i Opakersetra.
Her byr vi blant annet på norske folketoner, opera og klassisk musikk med
sangere Eva Vermundsberget og Solveig Marie Jaziri, og pianist Berit Billingsø.

 

Billetter kan kjøpes via VIPPS 22967 Opaker Gård. Merk «opera»
Kr. 300 per billett. 

 

Eva Vermundsberget er en norsk sopran med utdannelse fra Stavanger
og
Weimar, som spesialiserer seg på opera.
I tillegg har hun et variert repertoar av lieder, romanser og kirkemusikk. Hun tar også oppdrag som bryllup, begravelser, jubileer og alle slags feiringer, privat, offentlig og for næringslivet.
Hun har sunget operaroller som Grevinnen i Figaros bryllup, Mutter i Hänsel und Gretel, Frau Fluth i Die lustigen Weiber von Windsor og Pamina i Tryllefløyten, og vært solist med bl. a. Stavanger symfoniorkester, Hedmarken symfoniorkester, Jenaer Philharmonie og Barokkanerne. Hun har gjort mange opptredener i Kongsvingerregionen, for eksempel for Teater i Glåmdal og Litteraturfestivalen i Grue, og er medlem av ensemblet Solungoperaen.

 

 

 

 

Solveig Jaziri er en norsk-argentinsk sanger bosatt i Stange.
Hun studerte klassisk sang ved Musikkonservatoriet i Stavanger
og opera ved Kunsthøgskolen i Oslo.
Noen av operakompaniene hun har arbeidet for er
Operaen i Kristiansund,
Ringsakeroperaen, Norsk Kammeropera
og Musikkteatret i Trondheim.
Hun har opptrådt på festivaler som Kirsten Flagstad Festival,
Oslo Operafestival, Olavsfestdagene i
Trondheim og Festspillene i Elverum.

 

 

 

Berit Billingsø er en allsidig pianist. Hun har
mastergrad i soloklaver fra Norges musikkhøgskole, og har også
studert ved Sibelius-akademiet i Helsinki, og privat i Berlin
etter å ha mottatt Norges forskningsråds musikkstipend.
Berit er en ettertraktet pianist med bred erfaring både som
solopianist og kammermusiker. Hun har opptrådt på anerkjente
festivaler som Gloppen musikkfest, Kirsten Flagstad Festival
og Oslo Griegfestival. I 2018 valgte Berit å flytte tilbake til
hjemfylket Hedmark, og har nå base på Kongsvinger.
Ved siden av jobben som kantor i Vinger kirke frilanser hun fortsatt aktivt.

Billetter:
VIPPS 22967 Opaker Gård. Merk «opera»
Kr. 300 per billett. 

 

Det vil bli salg av spekemat og rømmegrøt, samt godt drikke.

Ta med sitteunderlag/stol, og klær etter vær.

Arrangementet finner sted utendørs i setervollen.

Hvordan finne frem?
Setra ligger nord og vest for Opaker Gård. Fra FV210 kjører inn Kulåsvegen, og følger ballongmerking frem til setra. Det er ca. 7 km fra FV 210 til setra. Vær forberedt på å møte kuer på veien….

https://www.google.com/maps/place/Opakersetra/@60.4166903,11.9042891,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x46426be4f6d68361:0x3250f52fc880290!8m2!3d60.4166877!4d11.9064778

 

23. februar 2022

Ønsker du deg hvilepuls, stillhet, healing og jording i skogens ro? Innled påsken med retreat og vær vår gjest.
På stilleretreatet har vi fokus på healing fra Mona Amdal, pust og jording.
Her kobler du av fra hverdagen, og kobler på deg selv.

 

Retreaten finner sted i idylliske omgivelser på Opakersetra, ved Finnskogen.
Du vil motta tre helinger fra Mona Amdal (Det nye univers), oppfølgende samtaler under og etter retreaten.
På menyen vil det stå vegetariske retter, komponert på økologiske råvarer.
Det vil stå en seng ferdig oppredd til deg.

 

«Stillheten inspirerer oss til å betrakte livet fra et nytt ståsted. Herfra kan vi finne nye, kreative løsninger. Vi utvikler større samklang mellom det vi føler, tenker og fornemmer. Slik hjelper stillheten oss til å navigere bedre gjennom vår egen hverdag
K. Flood (Rom for stillhet).

For å finne roen raskt har vi lagt retreatet til setra hvor vi lever det enkle liv tett på naturen. Her kan du studere stjernehimmelen og lytte til naturen uten andre forstyrrelser. Vi deler soverom, nyter maten ved langbord med fyr i peisen. Vi oppfordrer alle til å legge telefon og andre forstyrrende elementer bort for helgen. Denne helgen er til for deg, og hvor du kan lytte innover.

Pris per person kr. 3499 per person.

Dette inkluderer kost og losji for helgen (frokost*2, lunsj*2 og middag*2, samt frukt/nøtter, vann, kaffe og te).

Vi legger til rette for ulike kreative sysler for helgen. Ta gjerne med deg stille sysler som strikketøy eller annet.
For deg som ønsker tilbyr vi å starte dagen med tibetanske riter.

Anne og Kjersti følger deg gjennom helgen.
Anne har lang erfaring med å jobbe med mennesker i ulike situasjoner og faser, og er praktiserende terapeut.

Kjersti har lang erfaring med forebyggende helse, endringsprosesser, og er nå student på enhetsterapi og mestringsmedisin hos Audun Myskja.

Kun 10 plasser tilgjengelig.

For påmelding og ytterligere informasjon kontakt oss på e-post: opaker@opaker.no

Velkommen til en utviklende helg i skogens ro.
Anne og Kjersti
9. desember 2021

Leter du etter gave til den matglade?  Ureist mat fra Opaker
Vi har et godt utvalg matgaver av vårt økologiske
urkornmel, langtidsmørnet grasfora storfe, lam, og elg.
Ta kontakt med oss om du ønsker et gavekort.
Vi lager gavekort eller pakker matgaver som passer deg.
Kanskje kan det passe med et gavekort på:

  • mel av urkorn av emmer og spelt
  • surdeig
  • langtidsmørnet storfekjøtt
  • lammekjøtt
  • elg
  • matkurs
  • eller ureiste middager

Se gjerne nettbutikken vår for utvalg.

Ta kontakt med oss på opaker@opaker.no så ordner vi det du ønsker.

25. mai 2021

Omfanget av vår totale virksomhet øker kraftig, og vi har styrket laget med et dedikert vertskapspar for gårdshotellet vårt Opaker Gård AS. Her jobber vi tett med interesserte, fremoverlente og flotte gjester. 

  

Vårt hovedmål – være det foretrukne samlingsstedet for regenerative opplevelser hvor det ekte, naturlige og autentiske er i fokus, og hvor samskaping og utvikling blir et naturlig resultat.

Dette gjøres gjennom å skape og vedlikeholde Opaker Gård som en meningsfull arbeidsplass, hvor en jobber med solide kolleger i en vinnende kultur. Gården gir personlig og profesjonell vekst i alle ledd til sine medarbeidere, og har en ledelse en kan stole på, respektere og også se opp til som gode forbilder.

 

Hvem er vi?

Kjersti og Arne Wilhelm er 7. generasjon av familien som driver landbrukseiendommen Bjerke & Opaker Gård – en virksomhet som består av allsidig økologisk landbruksdrift med husdyr, planteproduksjon, juletrær, skog og gårdshotell. Her produseres og leveres matopplevelser på lag med naturen, en matopplevelse som skal gjøre deg godt. Vi formidler kompetanse om driften, ernæring, og det å drive på lag med naturen. Landbruksdrifta har hovedsete på Bjerke, hvor Kjersti og Arne Wilhelm bor. Gårdshotellet befinner seg på Opaker, som er det andre gårdstunet – 600 meter nærmere skogen. Gårdshotellet drives som et eget aksjeselskap (Opaker Gård AS), heleid av familien. Helt siden gårdshotellet ble etablert har vi lagt vekt på å lage sterke og tydelige bånd mellom primærproduksjon og hotelldrift, og dette vil fortsatt være viktig.

Her på gården kombineres gjesteopplevelser med kunnskapsdeling, og ureist mat dyrket på lag med naturen. Vi fasiliterer konferanser, kurs, bryllup, selskap, og er et naturlig samlingssted. Du får innsikt og opplevelser i det regenerative reiselivet og gårdslivet.

På Opaker Gård har det vært menneskelig aktivitet og drift siden steinalderen. Gårdshotellet ble startet i 1999 av 6. generasjon av familien her på gården, og målet var å skape en jordnær samlingsarena for næringsliv med behov for gode arbeidsforhold. Her kombineres nærhet til naturen og skogen med matopplevelser som gjør deg, jorden, og samfunnet godt.

Vi er stolte av å levere high- end opplevelser innen opplevelser basert på ureist mat som sankes og høstes fra gården, og for at dette skal skje anser vi alle som jobber her som nøkkelpersoner.

Alle våre ansatte er involvert i å skape gode opplevelser for kundene. Derfor er det viktig at vi er forskjellige, – for det er også våre kunder.

 

Lurer du på hvem vårt nye vertsskap er? Det skal du snart få vite mer om.

Tilbake til toppen